Treća i četvrta nedelja trudnoće

0

Kada udjete u treću nedelju trudnoće, znajte da je pred Vama još 265 dana do porodjaja i da beba u Vašem stomaku počinje da se razvija i raste.

Prvi simptomi trudnoće kao što su promene raspoloženja, nadutost i osetljive grudi mogu se pobrkati sa PMS-om, dok se kod nekih žena javlja krvarenje i bolovi u stomaku, usled usadjivanja oplodjene jajne ćelije u zid materice koje se takodje može pomešati sa početkom menstruacije.

Medjutim, vrlo brzo počinju da se ispoljavaju prvi pravi znaci i simptomi koji potvrdjuju drugo stanje.

cetvrta nedelja trudnoce

Iako su ti simptomi prisutni kod većine žena, nekada se desi da nema nikakvih znakova trudnoće. Ipak, najvažnije je da se Vaše telo , zajedno sa psihom, polako, na pravi način, i na vreme priprema za buduće materinstvo.

Umor i mučnina

Osetićete verovatno umor, a najviše zato što ne možete sve da jedete zbog mučnine kao i zbog toga što srce u trudnoći počinje da pojačano radi jer mora da pumpa više krvi kroz Vaše telo.

Takodje, hormon progesteron ima sedativno dejstvo pa Vam se često spava.

Hormoni:
Nakon oplodnje, estrogen i progesterone su zaduženi da za pripremu reproduktivnih organa za buduće zadatke. Na osnovu većeg prisustva ovih hormona, funkcionišu i testovi za trudnoću . Nekada ipak, na početku trudnoće , hormoni mogu biti na još uvek niskom nivou, pa ih testovi ne prepoznaju. Zato se preporučuje ponavljanje testiranja.

Mišići: Hormon pod imenom releksin, počinje da deluje na ligamente i mišiće tako što ih opušta a sve sa ciljem da telo postane elastičnije kako bi napravilo dovoljno mesta za bebu.

Grudi: Hormoni umaju uticaj i na grudi kako bi se spremile za buduće dojenje. U ovoj ranoj fazi trudnoće se obrazuju mlečne ćelije i mlečni kanalići a priliv krvi u dojke se povećava pa zato postaju veće i nekada bolne. Pod dojkama nastaje dodatno masno tkivo pa je moguće da grudi u ovoj fazi budu i za dva broja veće. Kako biste olakšati sebi, nabavite poseban trudnički grudnjak od prirodnih materijala.

Krv: Kod trudnica se vrlo brzo uvećava zapremina krvi, što uslovljava i češće mokrenje. Mokrićete češće i zbog toga što ubrzano rade i Vaši bubrezi kako bi lakše i na vreme pročistili telo od otrova.

Beba

Nakon implantacije u zid materice, počinje da se formira posteljica aplod dase razvija. Ipak, u 3. nedelji, beba je manja od vrha olovke. Beba je u 4. nedelji dugačka oko jedan milimetar. U ovoj fazi, njene ćelije se dele u tri slojaod kojih će kasnije nastati koža, kosa, oči, zubi, mišići, bešika…

Krvarenje i bolovi

Bol koji osećate u ovom periodu je obično zbog implantacije. Ipak on ne trebada bude jak. U tom slučaju se odmah javite lekaru, posebno ako imate i krvarenje, temperaturu ili groznicu.

Treća i četvrta nedelja trudnoće – simptomi

Jutarnja mučnina
Mučninu trudnice obično osećaju ujutru, i to je jedan je od najranijih i najpoznatijih signala daste trudni. Statistika kaže da od 50 do 90 odsto žena oseća mučninu u ovoj fazi. Mučnine obično nestaju sa ulaskom u 4 mesec.

Ishrana je nešto na šta treba obratiti pažnju i zbog ublažavanja mučnine ali i zbog snabdevanja važnim hranjivim materijama. Šta pomaže? Izbegavajte jake mirise, začinjena teška jela,jake parfeme, hemijska sredstva… Probajte da grickate suvi keks, da udišete miris limunovog soka ili da pijete čaj od djumbira.

Oprez: Ako često povraćate, može doći do iscrpljenosti ali i ugroženosti ploda pa se u tom slučaju obavezno javite lekaru.

Test ili ultrazvuk ?

U 3. i 4. nedelji trudnoće i dalje je najbolje da uradite test na trudnoću koji reaguje naprisustvo hormona u mokraći i to odmah kada izostane menstruacija. Najbolje je test raditi ujutru. Ultrazvuk će kasnije biti sredstvo za utvrdjivanje veličine i drugih karakteristika ploda.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!