Šesta nedelja trudnoće

0

Šesta nedelja trudnoće sa sobom nosi konačnu potvrdu trudnoće na osnovu analize krvi, tu je i kompletan fizički pregled a lekar će Vas propitivati o kompletnoj istoriji Vaših bolesti, i o istoriji težih bolesti u Vašoj užoj porodici. Ako to već niste ranije uradili – nosićete mokraću i krv na analizu.

Ultrazvuk i drugi pregledi kod ginekologa

Urin se uglavnom daje sa svakom posetom lekaru jer je važno da se prati stanje Vaših bubrega i urinarnog trakta. Urin pokazuje i nivo šećera i eventualnu opasnost od trudničkog dijabetesa. Analiza krvi se radi da bi se isključila malokrvnost, zatim bolesti kao što su rubeole ili ovčje boginje, hepatitis B, sifilis, HIV i još neke polno prenosive bolesti.

sesta nedelja trudnoce

Rh faktor

Vrlo jevažno da se utvrdi krvna grupa i Rh (Rezus) factor trudnice. Rh faktor je ili pozitivan ili negativan, pa tako, ako ste Rh negativni a vaš partner Rh pozitivan, beba će možda biti pozitivna. U tom slučaju Vaše telo može početi da stvara antitela jer će bebu registrovati kao uljeza. Ovim mehanizmom, napada se krv bebe što dovodi do anemije i razlaganja crvenih krvnih zrnaca. Teži slučajevi su oštećenje mozga, oboljenja pa i fatalni ishodi.

Zato se u ovakvom slučaju, majci daje Rh imunoglobulina koji stopira mehanizam imuniteta majke da prepozna pozitivne Rh ćelije. Imunoglobulin se daje takvim trudnicama oko 28. nedelje trudnoće i uz ispravno reagovanje, trudnoća i beba neće biti ugroženi.

Merenje: Ginekolog će pratiti Vašu telesnu težinu pažjivo jer je to jedan od znakova da li se sve odvija bez problema, da li se težina povećava onako kako treba, dok će merenjem pritiska, klasičnim ginekološkim pregledom i pregledom dojki utvrditi kako se Vaše telo sprema za buduće zadatke majke.

U ovoj fazi se radi i Papanikolau test, u slučaju da nije već rađen u prošla tri meseca.
Simptomi i tegobe koji se mogu javiti u ovom periodu kao što su oticanje, zadržavanje vode ili jutarnja mučnina koja i dalje traje, svakako treba da budu deo Vaših konsultacija sa ginekologom. Moguće je da je Vaša trudnoća i dalje bez simptoma. Kod mnogih žena simptomi trudnoće počinju da se osećaju tek šeste nedelje pa i kasnije. U 6. nedelji medju simptomima su brzo zamaranje, glavobolja, mučnina, češće mokrenje, lagano krvarenje, bolne i natečene grudi, nezadrživa glad za odredjenom hranom… Ako nosite blizance ili više beba, simptomi su uglavnom mnogo izraženiji.

Bolovi u stomaku, braon iscedak, pojačan i obilan sekret, koji su nekada praćeni jačim krvarenjem i bolovima u ledjima, moždasu simptomi poetka spontanog pobačaja, pa se u tom slučaju obavezno javite lekaru. Obojeni iscedak nekada može biti tek znak infekcije, ali svakako potražite savet lekara.

Kako napreduje beba

U 6. nedelji, mozak bebe dobija oblik a i glava je dosta izraženija i ima malene tačke koje su začetak očiju i ušiju. Primetni su i začeci bebinih ruku i nogu. Posebno fascinantno iskustvo za buduće roditelje je i to što su u ovoj fazi prvi put primetni bebini otkucaji srca. U zavisnosti od toga koliko je ultrazvučni aparat savremen, dosta toga se može videti i na njegovom snimku. Inače, ultrazvučni pregled u ovoj fazi nije obavezan. U srednjem delu startuje formiranje pluća, jetre i ostalih unutrašnjih organa. Veličina ploda: Vaša beba je u 5. nedelji velika kao jedno zrno graška.

Vitamini i ishrana

Uzimanje određenih vitaminskih preparata može biti presudno za zdravlj bebe. Folna kiselina smanjiće pojavu defekta neuralne tube za 50 do 70 posto. Zato se trudnicama obavezno prepisuju preparati folne kiseline. Pored tableta ovog vitamina, unosite i zeleno povrće, žitarice i orašaste plodove. Potrebe za folnom kiselinom kod trudnica veće su za 100 odsto!

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!