Sedma nedelja trudnoće

0

U ovoj fazi trudnoće karakteristično je da simptomi drugog stanja postaju naglašeniji, da još niste počeli da dobijate na težini ali i to da stomak još ne liči na onaj pravi trudnički.

Kvalitetna ishrana je od velikog značaja za ovu fazu trudnoće. U 7 nedelji trudnoće je vrlo moguće da počnete da osećate naobašnjivu čežnju za nekom odredjenom vrstom hrane – najčešće su to kisele namirnice (krastavci i turšija) ili one koje sadrže crveno meso. Poslušajte svoje telo i udovoljite mu! Možda je takva potreba signal da Vam nedostaju na primer kalcijum ili neke vrste proteina…
S druge strane, tu je i odbojnost prema nekim namirnicama iako su Vam ranije bile omiljene. Ako je reč o grickalicama i masnim obrocima – gledajte na ovu promenu pozitivno. Ako Vam smetaju mirisi jako začinjene hrane ali i nekih detergenata, parfema i naravno – cigareta, uzbegavajte ih i sprečite nagon za povraćanjem.

Sedma nedelja trudnoce

Saveti za prevazilaženje mučnine

Najbolje je jesti češće, ali po malo. Klonite se začina i mirisa koji Vam ne prijaju. Tokom celog dana pijte male količine tečnosti i uvek pri ruci imajte suvi keks koji može ublažiti mučninu.Probajte da ublažite mučninu čajem od djumbira i tako što se posle obroka nećete odmah odmarati u krevetu. I više šetajte. Prijaće u svakom slučaju.

Simptomi

Sedma nedelja trudnoće slična je prethodnoj po pitanju simptoma od kojih su prisutni mučnina, povraćanje, glavobolja, osećaj umora…Mučnina se u ovom period može blago pojačati. Savet: Kiseli krastavčići, limun i voće dosta prijaju trudnicama, pomažu u borbi sa mučninom al ii donose obilje potrebnih vitamina. Naravno, ako spadate u retke srećnice, i u ovoj fazi ćete proći bez simptoma koji uključuju mučninu i povraćanje.

Beba i njen napredak

Mozak budućeg novorodjenčeta nastavlja da se razvija, počinju da se formiraju želudac i probavni organi a krvotok postaje složeniji i vidljiv je začetak pluća. Lice polako dobija svoj oblik, a u okicama je vidljiva manja pigmentacija. Tu su i otvori za uši, a primetne su i minijaturne nozdrve i udubljenje od kog će nastati usta. Ultrazvuk pokazuje kako bebi rastu ruke i noge, ali prstići još nisu počeli da se razvijaju. Srce se odvaja na levu i desnu komoru. Važno je znati da je razvoj svake bebe individualan id a su odstupanja moguća.

Blizanci: Da li imate višestruku trudnoću u ovoj fazi možete da saznate na ultrazvuku ili putem analize krvi koja pokazuje da je hCG veoma visok.

Veličina ploda: U 7 nedelji trudnoće, beba je velika kao gumica na drvenoj olovci ili kao omanja malina.

Spontani pobačaj

Sedma nedelja trudnoće, kao deo prvog trimestra drugog stanja, spade u one rizične po pitanju spontanog pobačaja. Ako osetite bol u stomaku, jako krvarenje i bol u donjem delu ledja, morate se odmah javiti lekaru!

Abortus

Sedma nedelja trudnoće je svojevrsna prekretnica imajući u vidu učestalost komplikacija prilikom namernog pobačaja. Rizik od komplikacija zbog abortusa raste za oko 20% sa svakom narednom sedmicom trudnoće, a naročito od 7. nedelje. Smrtnost zbog pobačaja raste za 30 odsto sa svakom sedmicom drugog stanja a najniža je u osmoj nedelji. Abortus se u Srbiji može obaviti do navršenih deset nedelja trudnoće. Nakon tog perioda trudnoće odluku o prekidu trudnoće, prema propisima, donosi konzilijum lekara.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!