Peta nedelja trudnoće

0

Kada nastupi peta nedelja trudnoće, ako već do sada niste bili na pregledu kod ginekologa, znajte da je krajnje vreme. Iako ste možda već uradili test na trudnoću, potreban je pregled kod lekara koji će to i potvrditi.

Rizik od spontanog pobačaja

Mogućnost spontanog pobačaja je najveća u prvom trimestru a posebno kod starijih trudnica. Uzrok spontanog pobačaja ne može se često potpuno razumeti ali je sigurno da je reč o traumatičnom iskustvu. Postoje dve vrste uzroka: problem sa hromozomima,koji je prisutan u više od 50 posto pobačaja za vreme prvih 13 sedmica. Druge vrste uzroka leže u zdravlju trudnice ( pušenje, alkohol, narkotici, nezalečene ginekološke bolesti, nezdrav stil života…) Ako primetite krvarenje i nastupe jači bolovi u stomaku, bolovi u donjem delu ledja ili ako primetite jak vaginalni iscedak, odmah se javite lekaru.

Peta nedelja trudnoce

Obavezno se sa ulaskom u 5. nedelju, posavetujte s ginekologom ako osetite bilo kakve zdravstvene probleme jer naprezanje na poslu, prilikom vežbanja pa i tokom seksa, može da uveća rizik od spontanog pobačaja. Bol možete osetiti prilikom implantacije ali ta bol se uglavnom može razlikovati u odnosu na bol koji prati početak spontanog pobačaja kada je jači i trajniji.

Simptomi

Ako je do sadaVaša trudnoća bila bez simptoma (onih uobičajenih poput mučnine i povraćanja) 5 nedelja trudnoće je vreme kada će se verovatno pojaviti. Mučnina praćena povraćanjem (jutarnja ili celodnevna) i dalje traje sve do završetka prvog tromesečja, osećaj umora, nadutosti i bol u dojkama takodje su uobičajeni simptomi za ovu fazu drugog stanja.

Razvoj bebe u 5 nedelji trudnoće

Ove nedelje, plod počinje da dobija oblik slova C, formira se začetak glave i nožica kao i cev iz koje će se razviti mozak i kičmena moždina. Može se videti i začetak srca.

Veličina ploda: Embrion je u petoj nedelji trudnoće veličine zrna suvog grožđa (od 1 do 3 mm).

Ultrazvuk i pregledi  kod ginekologa

Prvi odlazak kod ginekologa služi najviše da se trudnoća utvrdi (ultrazvuk, test krvi ili test mokraće). Kada se utvrdi trudnoća, sledi davanje krvi da bi se sprovele detaljnije analize, zatim računanje termina porođaja i preporuka lekara o tome koje vitamine i minerale treba da pijete. Lekar će Vas prilikom pregleda posavetovati i o tome kakva ishrana je optimalna za Vas i plod u ovom periodu trudnoće. U laboratoriji se proverava nivo hormona hCG, radi se kompletna krvna slika, hemoglobin i sedimentacija zatim krvna grupa i Rh faktor.Osim uobičajene biohemijske analize, radi se i test na sifilis, HIV, hepatitis B, imunitet na rubeolu i, ako je to neophodno, toksoplazmozu i citomegalo virus.

Ako postoji potreba, lekar će Vas na vreme uputiti i na neka dodatna ispitivanja kako bi se sprečilo dalje širenje neke infekcije ili da bi se na vreme lečio neki zdravstveni problem koji može ugroziti Vas kao trudnicu ili plod.

Koliko još do porodjaja?

Prosečna trudnoća traje 280 dana odnosno 40 nedelja. Termin porodjaja se računa od prvog dana poslednje menstruacije. Tom datumu se dodaje 9 meseci i nedelju dana pa se tako dobija okvirni termin donošenja bebe na svet.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!