Osma nedelja trudnoće

0

Osma nedelja drugog stanja – razvoj bebe

Osme nedelje trudnoće, kod bebe se formiraju šake i stopala se formiraju, prstići na rukama i nogama,do repić počinje da se gubi. Takodje, iako je još rano, creva bebe uklanjaju otpadne materije iz tela.

Osma nedelja trudnoće je takodje karakteristična po tome što beba reaguje trzajima a sve zbog toga što se njen nervni sistem razvija i počinje da ostvaruje vezu sa mišićima. Veličina ploda: Beba je u ovom stadijumu veličine i oblika većeg zrna kikirikija. Težina joj je oko 0.25 grama a dužina od 7 do 17 mm.

Polako se formira lice, oči se bolje vide kao i usta. Ultrazvuk omogućava da da se srce bebe čuje i ono kuća duplobrže od Vašeg. Počinju da se granaju i bronhije. Noge i ruke se izdužuju, a tu su i blagi pokreti glave i tela.

Spoljni polni organi ploda još nisu toliko razvijeni da bi se na ultrazvuku videlo da li nosite dečaka ili devojčicu.

Osma nedelja trudnoce

Trudnica

Još nije kasno da počnete sa odgovarajućom prenatalnom negom.  Statistika kaže da trudnice koju su blagovremeno počele prenatalnu negu dobijajuzdravije bebe a njihova trudnoća je lakša.

Kontrole kod lekara su potrebne obično jednom u mesec dana sve do ulaska u sedmi mesec (28 nedelja), a onda i češće sve do porođaja. Lekarske kontrole iskoristite da postavite pitanja, konsultujete se sa ginekologom, iznesete svoje brige, potražite savet…


Ako imate rizičnu trudnoću ili ako vam
mučnina i povraćanje stvaraju probleme, posavetujte se sa lekarom o tome da li drugo stanje ranije treba prijaviti poslodavcu kako biste dobili klizno radno vreme i odredjene poštede. Možda je potrebno i da ranije uzmete trudničko bolovanje.

Vaša materica je u ovoj fazi veličine pomorandže ali se i dalje stomak nije izražen.Što ste više trudnoća imali, stomak postaje ranije vidljiv.

Mogu se pojaviti akne i bubuljice ali je to normalan uticaj Vaših hormona. Te promene na koži brzo nestaju. Takodje, moguć je i jači vaginalni sekret, ali ako nema izmenjen miris – bez brige – i to je normalno. Bradavice počinju da tamne.

Simptomi

Osećaj umora je čest simptom u ranoj trudnoći pa tako i u 8. nedelji. Lagano vežbanje, kvalitetna ishrana i dosta sna, može da pomogne i smanji osećaj iscrpljenosti. Moguće su i glavobolje a verovatno ćete imati osećaj težih ipunijih grudi. Češći odlazak u toalet je takodje uobičajen u ovom periodu.

Bolovi u stomaku i ledjima

Pošto se Vaša materica uvećava iz nedelje u nedelju, normalno je da osećate grčeve, bol ili zategnutost u predelu stomaka. Umereni grčevi su u redu ako nisu praćeni jakim bolom ili krvarenjem uz bol u ledjima. Ovi simptomi su signal da nešto nije u redu pa se odmah javite lekaru!

Dodatni saveti

Trudite se da beležite svaki odlazak kod ginekologa, njegove savete i uputstva jer je moguće da postanete malo zaboravniji. Pravite lični dnevnik trudnoće.

Pokušajte da što više spavate jer vam je sada san najpotrebniji.

Pošto je i mučnina verovatno još prisutna – probajte da je ublažite keksom, sokom od limuna ili čajem od djumbira. Izbegavajte jako začinjena jela ali i stres.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!