Deveta nedelja trudnoće

0

Veličina bebe: Beba je u ovoj fazi trudnoće dugačka oko 30 mm (kao zrno grožđa), a njena težina je oko 5 grama. Bebini osnovni delovi tela su već oformljeni. Njeno srce je u 9. nedelji trudnoće već podeljeno na četiri komore a stvaraju se i aorte. Iako su spoljni polni organi prisutni, još nekoliko sedmica, neće biti moguće utvrditi pol bebe.

Iako su bebine oči formirane, kapci su još zatvoreni, a same oči su ipak još uvek bočno sa obe strane glave. Počinju da nastaju mali zubi, a na rođenju, Vaša beba će imati 20 zubića koji će nicati u prvoj godini starosti. Uši i nozdrve su još maleni ali do kraja 9. nedelje razviće se i spoljni deo ušiju, pa će beba moći da Vas čuje uskoro.

Beba je uspela da razvije glavne fiziološke funkcije, počeće uskoro da dobija na težini a posteljica dobija ulogu produkcije važnih hormona.

Iako se beba pokreće, to nećete moći da osetite, ali ultrazvuk pokazuje prve pokrete.

Deveta nedelja trudnoce

Trudnica

Iako su jutarnje ili celodnevne mučnine i dalje prisutne, Vi još ne izgledate kao da ste trudni jer stomak još nije izražen. Uobičajene su nagle i česte promene raspoloženja, ushićenje i radost s jedne, i briga i strah s druge strane. Ne brinite previše, sa ulaskom u drugi semestar, ova stanja će biti lakša i redja. Savetuje se da ne slušate i uzimate k srcu komentare okoline, jer je poznato da ljudi vole da iznose svoja mišljenja, prognoze i da savetuju, bez poziva.

Kada je u pitanju ishrana, potrudite se da se ne prejedate. Obilniji obroci mogu da izazovu gorušicu, probleme s varenjem i mučninu, posebno ako teška i začinjena jela konzumirate u večernjim satima.

Ako ste jedna od manjeg broja trudnica koje su bez simptoma kao što su mučnina i povraćanje – uživajte u omiljenim jelima!

Saveti

Sprečite mučninu tako što ćete ujutru da pojedete suvi keks. Preporučljiv je i neki lagan obrok pre odlaska u krevet, kako bi šećer ostao na poželjnom nivou i kako ne bi opao.

Potrudite se da već u ovoj fazi trudnoće ostvarite kontakt sa bebom.Dok udobno sedite, stavite ruke na stomak i uživajte. Pričajte sa partnerom o imenu koje ćete bebi nameniti, o tome kako bi mogla da izgleda… Prijaće.

Pokušajte da izbacite kofein odnosno kafu i previše čajeva.Kafa nema hranljive vrednosti a može bebu učiniti nervoznom. Inače, kofein je poznati diuretik i može doprineti dehidraciji. Probajte da pijete više vode i sveže cedjenih voćnih sokova, ako ipak ne možete bez šoljice kafe. To će Vam pomoći da nadoknadite izgubljenu tečnost.

Ako ste preležali ovčije boginje kada ste bili dete, prenećete antitela na bebu dok je još u Vašem stomaku. U tom slučaju, nema potrebe da brinete ako ste tokom trudnoće bili u kontaktu sa osobom koja ima boginje. Ipak, oprez je uvek potreban, pa se klonite druženja sa osobama koje su bolesne.

I dalje ste u periodu kada je veći rizik od spontanog pobačaja. Simptomi su obično krvarenje, jak bol u stomaku i u ledjima (u donjen delu). Javite se hitno lekaru.

Cirkulacija

Deveta nedelja trudnoće sa sobom nosi i promene u krvotoku.U ovom periodu srce trudnice kreće da pumpa mnogo više krvi kroz vene. Ako niste znali, do 32. nedelje imaćete i do 50 posto više krvi u organizmu u odnosu na period kada niste bili u drugom stanju. Ovo se dogadja zbog toga da biste obezbedili dovoljno krvi placenti i materici. U tom smislu, trudite se da šetate, ležite na levom boku, dižite noge, i sedite bez prekrštanja nogu – kako biste sprečili zastoj i usporenost cirkulacije.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!