Deseta nedelja trudnoće

0

Kako se trudnica oseća u 10. nedelji trudnoće?

Deseta nedelja trudnoće je period kada je potrebno obratiti pažnju na telesnu težinu i kada se morate potruditi da Vaša ishrana bude adekvatna. Prekomerno dobijanje na težini može uticati na pravilan razvoj bebe. Statistika kaže da žene sa prekomernom težinom rađaju bebe sa više problema.

Ako pretrate sa težinom, moguće je da ćete imati i probleme na samom porodjaju kao i to da će beba imati problema nakon rodjenja.Zato je važno da redovno kontrolišete tempo dobijanja kilograma u šta će Vas uputiti lekar koji Vam vodi trudnoću. 10 nedelja trudnoće je period kada se polako bližite onoj fazi u kojoj će neki simptomi trudnoće poput jutarnje mučnine konačno prestati – bar kod većine trudnica. Takodje, osećaj umora i glavobolje će postepeno početi da se gube.

Ako do sada niste, iskoristite mogućnosti koje nudi ultrazvuk, i počujte otkucaje srca Vaše bebe. Napravite plan redovnih kontrola i pitate ginekologa sve što vas interesuje.

Deseta nedelja trudnoce

Primetićete da je stomak počeo polako da se zateže, a ako su u pitanju blizanci, postaje i blago zaobljen. I stomak će u narednom periodu početi brže da raste. Nosite udobniju garderobu.

Možda ćete u ovom periodu osetiti još jednu uobičajenu pojavu za ovu fazu a to je jaka želja za seksom.

Napredovanje bebe

Ova nedelja je ključna zato što, do njenog završetka, beba više nije embrion već postaje fetus. Period poznat pod imenom – fetalni period je faza u kojoj beba počinje intenzivan rast i razvoj. U ovoj nedelji ona polako i pliva u maminom stomaku. Pazite šta jedete i kojim stilom života živite, jer se sve to odražava na bebin razvoj.

Još jedna dobra vest – u ovoj 10. nedelji trudnoće, beba ima manje mogućnosti za rizike i neke malformacije, koje su učestalije tokom prvih devet nedelja drugog stanja. Odahnite i uživajte. Pripremite se za period bez simptoma rane trudnoće!

Unutrašnji organi fetusa kao što su jetra, bubrezi i creva se formiraju a mozak počinje da funkcioniše.

Veličina bebe: U buduće tri sedmice dužina bebe će biti u naglom porastu. naglo rasti. Detalji poput noktića počinju svoj razvoj. Beba polako počinje da guta amnionsku tečnost dok kičmeni nervi postaju vidljivi u ovoj fazi trudnoće.Beba je ove nedelje dugačka od 2,5 do 3 cm, a teška je oko 4 grama.

Testovi

Neki testovi koji su obavezni za vreme trudnoće, a drugi se rade samo u posebnim okolnostima. Preporuka je da uradite ekspertni ultrazvuk a onda i Dabl test, za šta bi u ovoj fazi trebalo polako da se pripremate i informišete kod lekara. Lekar će utvrditi, ako je neophodno i da li treba da uradite Triple test.

Trudnicama koje imaju više od 35 godina, savetuje se urade neki od narednih testova: Biopsiju horionskih čupica, amniocentezu ili kordocentezu. O načinu rada testova se informišite kod Vašeg ginekologa.

Bolovi u stomaku i krvarenje

Do 12 nedelje trudnoće, rizik od spontanog pobačaja i dalje je veći nego u drugim fazama. Zato pažljivo pratite svoje zdravstveno stanje. Krvarenje u trudnoći nije retka pojava i na sreću, ne mora uvek biti znak da nešto nije u redu. Ako postoji pretnja od spontanog pobačaja, žena može imati krvarenje u trajanju od nekoliko dana a sve to je praćeno grčevima i tupim bolom.Neklada postoji šansa da se trudnoća nastavi i da se spontani pobačaj spreči, ali je dalji razvoj trudnoće pod svojevrsnim rizikom. U svakom slučaju ako osetite navedene simptome, odmah se javite doktoru!

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!