40 nedelja trudnoće

0

Sve o 40 nedelji trudnoće

Ovo je finalna faza trudnoće i porodjaj se očekuje svakog dana. Povremene sada su sve jače i pravilnije a Vi ne možete da dočekate da konačno vidite Vašu bebu pa je moguće da će Vam ova sedmica biti jedna od najdužih u trudnoći. Znajte da je termin koji je lekar odredio na osnovu prvog dana Vaše zadnje menstruacije zapravo verovatni termin porođaja jer ipak beba sama “odlučuje” kada će u spoljni svet.

Tek će se oko 5 odsto beba roditi u odredenom terminu. Trudnoća inače biva obeležena kao “postterminska” posle 42. nedelje kada se razmatra mogućnost indukcije porodjaja, odnosno korišćenja različitih metoda za izazivanje porodjaja. Poslušajte savete Vašeg lekara.

Jedan od signala da se radjanje Vašeg deteta bliži je ispadanje takozvanog sluznog čepa, mada se to može desiti i nekoliko dana pa o nedeljama ranije. Onda kad osetite prve simptome porođaja (pravilne, jake kontrakcije, bolovi i oticanje plodove vode ) spremite se i krenite u porodilište. Imate još vremena i ne paničite jer beba neće krenuti nakon nekoliko kontrakcija.

40 nedelja trudnoce

Vaša 40 nedelja trudnoće je vreme kada je beba spremna za izlazak u spoljni svet i u najvećem broju slučajeva, učiniće to svojom glavicom koja izlazi prva, pre tela. Zbog nepravilnog položaja – karličnog stava, moguće je da ćete biti upućeni na carski rez.

Oporavak nakon carskog reza koji je zapravo ozbiljna operacija traje nekoliko nedelja, bićete u bolnici oko 7 dana i moraćete voditi računa da se ne naprežete dok i ishrana mora biti lagana i prilagodjena Vašem stanju posle operacije.

Nekada, mada vrlo retko, beba se nalazi u kosom ili poprečnom položaju. Ultrazvuk će pomoći u odredjivanju položaja bebe. Lekar će Vam reći koji je način porodjaja najbolji u tim slučajevima.

Kako izgleda beba?

Beba u ovom period više nema velikih naslaga verniksa – sirastog maza, dok oko 15% njenog tela čini masno tkivo. U ovoj nedelji, prosečna beba je teška oko 3 500 gr a duga je malo više od 50 cm. Ipak, imajte na umu da se svaka beba individualno se razvija id a su odstupanja normalna stvar.

Čuvanje matičnih ćelija

Verovatno ste do sada već rešili da li ćete da sačuvate matične ćelije svog deteta u nekoj od banaka i biomedicinskih centara koji će ih čuvati ili pripremiti za transplantaciju, ako to ikada bude bilo potrebno.

Četiri faze porodjaja

Prva faza je otvaranje grlića materice, druga faza je porodjaj deteta, treća faza je izbacivanje posteljice, a četvrta faza podrazumeva lekarski nadzor u postporodjajnom periodu.

Prva faza traje najduže jer od prvih trudova pa do radjanja bebe prodje od 12 do 16 sati ako Vam je to prvo dete , a ako niste prvorotka – od 8 do 12 časova. Ova faza je karakterisana jakim kontrakcijama koje imaju najpre razmak na oko pola sata a onda na 2 do 3 minuta. Neke žene kažu da jaki menstrualni bolovi liče na bolove koje osećaju prilikom napona. Nakon što se bebina glavica spusti na izlaz iz male karlice a materično ušće je potpuno otvoreno, javiće se jak pritisak koji omogućava da beba krene napolje, najpre glavicom i ramenima. Kada se beba rodi, odvaja se posteljica koja se izbacuje spontano ili uz pomoć babice ili akušera.

U sledećoj fazi, ginekolog će pregledati porodjajni kanal i zbrinuti moguće povrede. U Sali za porodjaje verovatno ćete ostati još dva sata.

Bebu će po rodjenju da pregledaju u prvom pa u 5 minutu života kako bi dobila „Apgar ocenu“ o tome u kom su joj stanju srce, pluća, mišići, refleksi, koža… Beba se meri a onda Vam se pruža u naručje. Beba će verovatno biti teška izmedju 3,5 i 4 kg, a duga od 48 do 51 cm.

Vreme je da uživate sa svojom porodicom i u novom članu domaćinstva. Čestitamo!

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!