39 nedelja trudnoće

0

Vaša trudnoća je pri kraju , ulazite u finiš drugog stanja. Vaša 39 nedelja tudnoće obeležena je jačim i češćim lažnim kontrakcijama. Ipak ih pažljivo pratite kako biste ih na vreme razlikovali od onih pravih koje najavljuju da je porodjaj počeo. Merite koliko traju kontrakcije i koliko je trajanje između njih. Ako ih prate bolovi u stomaku, sve jači intenzitet i sve manji razmak – podjite u bolnicu jer je verovatno reč o pravim kontrakcijama.

Spremite torbu sa stvarima koje će Vam biti potrebne u porodilištu i razmislite da li ćete sačuvati matične ćelije iz pupčane vrpce u specijalizovanoj ustanovi. Takodje, ako već niste, pravo je vreme da konačno sa doktorom porazgovarate o tome kakav će biti porodjaj, kakvu anesteziju želite i ima li naznaka da će biti potreban carski rez.

Kilogrami trudnica u ovom periodu uglavnom ostaju na istom nivou,dok neke buduće mame u 39. nedelji drugog stanja mogu malo i da smršaju –par kilograma.

Zbog spuštanja stomaka, u ovoj fazi osećate da lakše dišete, medjutim, iz istog razloga, još češće mokrite. Koristite svaki trenutak za odmor jer će Vam snaga i te kako biti potrebna u narednom period.

39 nedelja trudnoce

 

Beba u 39 nedelji trudnoće

Organi u bebinom telu u ovom period već funkcionišu onako kako će i posle bebinog rodjenja. Posteljica postaje stara i ultrazvuk to pokazuje kao kalcifikaciju njene strukture. Skoro sve lanugo dlačice su nestale, pluća bebe su zrela a produkcija surfaktanta – materije koje reguliše normalno disanje, sve je brža.

Težina bebe je sada u proseku 3450 gr a njena dužina je oko 50 cm.

Pokreti bebe su jaki i česti, kada je ona budna. Sve je manje mesta, a i količina plodove vode se smanjuje.

Porodjaj

Većina trudnica se porodi u 39 nedelji. Neka Vas ne iznenadi bebin izgled – ona može imati plavkastu ili žućkastu kožu, moguće je da će imati još malo landugo malja, verniksa ili pak mekonijuma koji je zapravo bebina prva stolica.

U slučaju da je porodjaj bio nešto duži, glava bebe može biti izduženija i sa otocima. Ipak, posle prvog kupanja – Vaša beba će biti lepša! Ostvarite odmah kontakt s njom, pričajte joj jer će prepoznati Vaš glas, stavite je na grudi, držite u naručju…

Carski rez

U proseku se oko 15 odsto porodaja završi operativnim putem – carskim rezom. Pod opštom ili spinalnom anestezijom,napravi se mali poprečni rez u donem delu stomaka kako bi se izvadila beba. Operacija traje do pola sata. Beba se prva vadi, a veći deo vremena se zapravo iskoristi za zatvaranje rane. Za oporavaj će Vam biti potrebno nekoliko sedmica a u bolnici ćete biti oko nedelju dana. Verovatno ćete osećati neprijatnosti kada kijate ili kašljete. Moguće komplikacije same operacije su nezarasla rana, gubitak krvi…

Kada se radi carski rez?

Carski rez će biti potreban u slučaju placente previje, odlubljivanje placente, disproporcije porodjajnih kanala i veličine bebe, nekih bolesti majke ili produženog porodjaja. Operativno ćete se poroditi i ako dete nije u odgovarajućem položaju, ako nosite blizance, trojke ili četvorke, ako beba nema dovoljnu telesnu težinu (manja je od 1,5 kg), ako je došlo do ispadanja pupčane vrpce ili u slučaju patološkog nalaza CTG-a.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!