38 nedelja trudnoće

0

Odbrojavanje do porodjaja kreće pa je potrebno da, osim psihičke pripreme, budete spremni i na prepoznavanje simptoma koji ukazuju da porodjaj počinje. Proverite još jednom sa partnerom da li se u koferu za porodilište nalazi sve što je će Vam tamo biti neophodno za porodjaj i ostanak u bolnici. Obavite i konsultacije sa ginekologom o načinu porodjaja i o tome ima li indicija za carski rez.

Ova, 38 nedelja trudnoće ne nosi sa sobom nastavak rasta stomaka, i on će uglavnom ostati iste veličine. Možda će Vam se učiniti da je i manji jer će se spustiti.

Kilogrami uglavnom stagniraju i težina ostaje na istom nivou. Neke će trudnice u ovom periodu čak i da izgube neki kilogram. Iako beba i dalje dobija na kilaži, to se ne primećuje jer je količina plodove vode sada manja.

38 nedelja trudnoce

Koji su simptomi početka porodjaja?

Pucanje vodenjaka je signal koji poručuje da odmah treba da podjete u porodilište.

Ispadanje sluznog čepa je još jedan znak da će porodjaj ubrzo. Obično se dešava dan, dva pre porodjaja ali je moguće da se desi i sedmicama pre.

Beba se spušta u karlicu neposredno pre porodjaja ali se kod prvorotki dešava i par sedmica ranije.

Kako bi lekar utvrdio da li je krenulo omekšavanje ili otvaranje grlića materice – u ovim nedeljama trudnoće će Vas vaginalno pregledati. Ipak, ovaj proces ne mora da znači da se odmah spremite za odlazak u bolnicu. Uglavnom nije potrebno žuriti sve dok grlić materice ne bude otvoren četiri centimetra.

Kontrakcije koje su prave, su uobičajen simptom, kao i bolovi u stomaku, nekada i mučnina, a kontrakcije ćete da prepoznate tako što ne prestaju i što postaju sve jače i češće.

Kako se oseća trudnica u 38 nedelji trudnoće?

Tokom ove nedelje intenzivno se suočavate sa čestim Brakston – Hiksovim kontrakcijama, i intervali izmedju njih su sve kraći pa će Vam možda biti teško da ih razlikujete od pravih kontrakcija koje najavljuju porodjaj. Porodjaj u stvari najčešće počinje tako što te lažne kontrakcije bivaju zamenjene onim pravim.

Iako ste maltene pred porodjajem, trudnicu uvek može mučiti pojačan sekret, pa se u tom slučaju javite lekaru kako bi se na vreme reagovalo ako je u pitanju neka infekcija.

U poslednjim nedeljama trudnoće se može dogoditi da grudi postaju vlažne ili da iz badavica curi tečnost – kolostrum. To je posebno mleko (žućkasto i lepljivo) koje će Vaša beba biti u prvim danima po rodjenju. Ovo je potpuno normana pojava. Kod nekih trudnica, kolostrum počinje povremeno da curi i ranije – u prvom i drugom trimestru. Ako Vam kolostrum smeta, jednostavno stavite posebne uloške za dojenje ili tufere u grudnjak.

A beba?

Količina plodove vode sada je sve manja ali je ima dovoljno da zaštiti bebu. Pažnja: Ukoliko se desi da ova voda počne da otiče, odmah se javite lekaru, posebno ako osećate da se beba neko vreme ne pomera, odnosno ako izostaju pokreti bebe koji su za ovu fazu vrlo učestali i jaki, osim dok beba spava.

Duge kosti bebinih ruku i nogu sada su već prilično čvrste. Medjutim, kosti lobanje još nisu tvrde i tako će biti sve dok se beba ne rodi kako bi lakše prošla kroz porodjajni kanal. Refleksi bebe su u ovom periodu prilično dobri i ona se zabavlja puštanjem pa hvatanjem pupčane vrpce.

Pluća bebe su potpuno razvijena i spremna su za spoljašnji svet, ali možda će biti potrebno još malo vremena kako bi beba imala jači imunitet i bolju težinu na rodjenju.

U 38. nedelji beba je dugačka prosečno 50 centimetara a prosečna težina bebe je 3.080 grama. Medjutim, imajte na umu da se svaka beba razvija individualno, a ni najsavremeniji ultrazvuk nije u stanju da precizno da podatke o težini ili dužini bebe u ovoj fazi.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!