37 nedelja trudnoće

0

37 nedelja trudnoće je period kada ulazite u završnu fazu drugog stanja. rudnoće. Vaša beba sada je u punom terminu, i to znači da nema nikakvih problema i da će se verovatno roditi tokom sledeće tri nedelje.

Ako Vam je ovo prva trudnoća, sluzni čep će verovatno da ispadne i par nedelja pred porođaj, odnosno u ovoj fazi. Taj čep ćete prepoznati po gustoj roze, braon ili smedjoj gustoj sluzi.

Sindrom gneždenja je poznata pojava u završnoj fazi trudnoće jer neke trudnice tada imaju neodoljivu potrebu da sređuju dom, spremaju i reorganizuju prostor u kući.Ne preterujte i ne naprežite se mnogo ako Vas uhvati ovakvo stanje.

37 nedelja trudnoce

Pucanje vodenjaka

Ako Vam pukne vodenjak, to znači da je došao trenutak da krenete u bolnicu. Kontrakcije će u većini slučajeva, krenuti odmah potom, kao i bolovi u stomaku, a nekad počnu kasnije. Kad vodenjak pukne, primetićete da tečnost kaplje ili se sliva, i ne odlažite kretanje do bolnice jer postoji rizik od infekcije bebe.

Ultrazvuk u ovoj fazi jasno pokazuje sve neophodne dimenzije svih bebinih organa.

Neka Vas ne iznenadi ako dobijete dijareju dan dva pre porodjaja jer je to uobičajena pojava kod nekih trudnica. Ako u ovoj nedelji češće odlazite lekaru na kontrolu i na klasični ginekološki pregled, moguće je blago krvarenje pa se oko toga obavezno konsultujte sa doktorom iako je uglavnom ova pojava bezopasna.
Kada porođaj konačno počne, osetićete sve jače kontrakcije. One postaju sve jače, traju duže i javljaju se sve češće. U nekoliko prvih sati, mogu se javljati na 20 minuta, a onda postati učestalije. Ipak, te učestalije kontrakcije se mogu javiti odmah, bez prethodnih blažih u vidu upozorenja.

Beba

Beba je spremna i porođaj može da krene bilo kada od ovog trenutka pa do 42. nedelje. Beba bi već trebalo da je u poziciju za rađanje. Količina plodove vode opada a pokreti bebe su redji ali jači. Ako je pak karlično postavljena, doktor će vas uputiti na vežbe da radite ili će pokušati da je bebu okrene ako krene porođaj. Lanugo dlačice i verniks se polako gube sa kože bebe i po rodjenju, ona će biti prekrivena finim, kratkim dlačicama.

Beba se može roditi sakosom ali i bez nje. Boja kose nije definitivna i biće podložna promenama prvih godina života.

Trudnica

Kilogrami: Do sada ste dobili od 10 do 12 kilograma a ako imate problema sa oticanjem, moguće je da ste se i više ugojili. Ipak, jedite zdravo ipametno jer beba traži energiju.

Problemi: Lažne kontrakcije su svakodnevna pojava tokom ove nedelje a mogu da budu tako česte da ćete pomislite da je krenuo porodjaj. Ove kontrakcije nekada biti i vrlo bolne.

Ove sedmice je uobičajen i jači vaginalni sekret, a ako primećujete sluz samalo krvi – verovatno je reč o sluznom čepu.

Zbog velikog pritiska na karlicu, moguće su i teškoće u hodu, pa ćete da se gegate, a može Vas zadesiti i oštar bol, zbog kog će vam biti teško da se ispravite. Ako pak osetite napone koji su zapravo jaki pritisci u naletima – to je signal da beba želi napolje i da hitno krenete u bolnicu.

Težina i veličina bebe: Ako ostane u stomaku sve do termina beba će verovatno će dobiti još pola kilograma do kilogram.Sada je u proseku duga 48,5 centimetara a teška 2.850 grama. Znajte da su odstupanja od ovih mera uobičajena, i sve dok se beba dobro razvija – nema razloga za brigu.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!