36 nedelja trudnoće

0

Polako se pripremate za porodjaj, i dalje Vas prate tipični simptomi za kraj trudnoće i u velikom ste i slatkom išćekivanju. Odmarajte se kad god možete jer uskoro slede nove obaveze i briga oko novog člana porodice.

Napredak bebe i 36 nedelja trudnoće

Vaša beba voli da Vas sluša kako čitate ili pevate a istraživanja pokazuju da bebe u odnosu na ostale zvuke, najviše vole da čuju majku. Nije kasno da počnete ako do sada već niste, da bebi puštate pesme ili čitate priče.

Napredovanje bebe

Izgled bebe: Glava Vaše bebe je takva da može da prodje kroz porodjajni kanal, kosti lobanje u ovom periodu još nisu srasle; pa takva konstitucija čini bebinu glavu prilagodljivom, koja može da se provuče kroz porođajni kanal i da pri tom ne ostanu posledice. Kosti lobanje će srasti tokom prve godine života bebe.

Težina bebe u ovoj nedelji je više od 2, 5 kilograma a njena dužina je prosečno oko 50 cm.

36 nedelja trudnoce

Kontrolni pregledi i ultrazvuk

Pripremite se za sve češće kontrole kod lekara i to jednom sedmično jer je važno da se prati Vaš krvni pritisak i da se stanje drži pod kontrolom. Uradiće se i provera prisustva belanevina u Vašem urinu. Sve to može biti signal razvoja preeklampsije, a to je stanje koje može da bude rizično i za Vas i za bebu.

Materica je vrlo velika i pošto je smeštena pod Vašim rebrima, disaćete sve teže i ostavljati Vas bez daha.

Kilogrami – prosečna trudnica se do ovog perioda drugog stanja ugoji od 11 do 14 kilograma.

U naredne četiri nedelje verovatno ćete dobiti još koji kilogram posebno ako su u pitanju blizanci. Medjutim, neke žene ne dobiju ni malo na težini u poslednjem mesecu trudnoće.

Oticanje izazvano nagomilavanjem tečnosti i dalje će Vas mučiti pa se zato često odmarajte tako što ćete dizati noge ili ležati na levoj strani. Ovi položaji će povećati cirkulaciju, pa će tako i pokrenuti nagomilanu tečnost.

Važno! Nikako ne izbegavajte pijenje tečnosti jer smanjivanje tečnosti neće smanjiti otoke.Vi morate piti minimum osam čaša vode dnevno radi izlučivanja štetnih materija kroz bubrege, pokretanja creva i održavanja pritiska. 

Pokreti bebe

Beba je lepo ušuškana u materici, manje se meškolji ali su njeni pokreti intenzivniji. Lice joj je sada glatko a telo je prekriveno belom sirastom masom koja je štiti od plodove vode. Ovu masu beba guta zajedno sa plodovom vodom pa nastaje crna smesa – mekonijum koja je zapravo prva bebina kaka.

Na kraju ove nedelje beba će ući u termin, a ako se rodi nakon 42 nedelje – biće prenesena.

U ovom periodu, beba se spušta u karlicu glavom na dole i sprema se za izlazak u spoljni svet.

Zato više ne osećate tako jaku žgaravicu i malo lakše dišete. U zavisnosti od položaja bebe, mogu Vas mučiti gasovi, češće mokrenje, vaginalni pritisak ili probadanja.

Bolovi u stomaku i kontrakcije obično su znak da porodjaj kreće ali simptomi mogu da traju i nekoliko dana pa i sedmica pa se zato oko svega konsultujte sa lekarom i odstranite sve nejasnoće.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!