35 nedelja trudnoće

0

Ishrana i 35 nedelja trudnoće

Vodite računa da imate dovoljno gvožđa jer je ono vrlo važno za razvoj bebe ali i za Vaš organizam tokom trećeg tromesečja. Vaša beba u ovom periodu apsorbuje ovu izuzetno važnu materiju iz Vašeg organizma da bi mogla da deponuje svoje zalihe gvožđa, i to uglavnom u vidu crvenih krvnih zrnaca. Većina apsorbcije mineral se obavlja tokom zadnjih meseci pred porođaj.

Simptomi koji Vas u ovom periodu karakterišu su smanjenje apetita , odnosno prestanak velike i nezasite želje za hranom, jer materica sada pritiska dijafragmu, što stvara osećaj punoće u želucu, zatim trapavost, oticanje, osećaj umora i problem sa snom.

Žgaravica i problem sa varenjem i dalje Vas mogu mučiti jer kilogrami čine svoje. Šire se Vaše karlične kosti, grudi su punjije i spremaju se za dojenje.

35 nedelja trudnoce

Položaj bebe

Porođaj sa bebinom glavom napred je optimalan položaj jer porođaj prolazi glatko kada bebina glava, koja je inače najveći deo tela, prva prolazi kroz porođajni kanal. Medjutim, statistika kaže da oko 3 do 4 odsto beba ne zauzima taj položaj do 35. nedelje, pa se onda dešava karlični porodjaj. Medjutim, bebe su i u ovoj fazi prave akrobate pa se mogu još nekoliko puta okrenuti u Vašem stomaju pre porodjaja.

Pokreti bebe su malo ograničeniji jer ima sve manje prostora ali će trudnica osetiti i najmanje mrdanje bebinih stopala ili šaka. Pupčana vrpca je sada duga oko 50 cm i široka par cm. Narednih nekoliko nedelja , beba će dobijati u proseku 200 do 250 grama sedmično.

U ovom periodu se nekada radi i klasični vaginalni pregled kako bi se proverio grlić materice i kako beba stoji. Za bebin izlazak, grlić treba da bude omekšan, skraćen i raširen.

Mere bebe

Merenje: Ruke i noge bebe postaju sve bucmastije i težina bebe raste. Do kraja ove nedelje težina bebe je oko 2,5 kg a prosečna dužina je od 46 do 47 cm. Blizanci su nešto manjih dimenzija i mera i moguće je da se dosta razlikuju u napredovanju. Izgled bebe: Stomak bebe je ispunjen tečnošću. Žučni mehur je operativan i okružen jetrom. Na ultrazvuku su vidljivi i namotaji creva. Beba u ovoj sedmici nastavlja da skladišti masnoću.

Carski rez

Rođenje deteta, uprkos svim pripremama, može biti nepredvidivo. Uvek postoji mogućnost da Vaš lekar proceni da ipak ima određenog rizika za vas ili Vašu bebu, i da će se zato roditi carskim rezom odnosno hirurškim rezom na materici. Budite spremni na takav scenario i ne paničite već se o detaljima na vreme dogovorite sa lekarom.

Streptokoke u trudnoći

Sve do 37 nedelje, moguće je da će Vas uputiti na testiranje na bakterije streptokoke. Čak trećina trudnica ima tu bakteriju, koja inače nije štetna, ali može izazvati infekciju kod bebe ako dođu u kontakt tokom porođaja. Ovaj test je jednostavan – doktor će uzeti bris iz Vaše vagine ili anusa ili će se analizirati urin. Ako se ispostavi da ste pozitivni na Grupu B bakterija, verovatno ćete dobiti antibiotike intravertno za vreme porođaja.

Kontrakcije i bolovi u stomaku

Od sada pa ubuduće, ići ćete na pregled svake nedelje. Ako osetite kontrakcije koje prate bolovi u stomaku moguće je da je porodjaj počeo, ali ne mora da znači da će takvi simptomi uvek ukazivati na porodja pa se zato zbog sigurnosti konsultujte sa lekarom.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!