34 nedelja trudnoće

0

Sve o 34 nedelji trudnoće

Tokom ove nedelje ste u slatkom iščekivanju radosnog dogadjaja. Vršite poslednje pripreme za odlazak u porodilište i porodjaj. Umorni ste i malo nezgrapni, kilogrami čine svoje kao i hormoni pa verovatno imate problema sa otocima ili spavanjem… Ali, samo hrabro – već ste dosta pregurali! Svi ovi simptomi odlaze u zaborav kada ugledate svoju bebu!

Napredovanje i razvoj bebe

34 nedelja trudnoće karakterisana je redjim pokretima bebe jer je prostor već dosta manji. Vama se možda neće učiniti da se beba smirila jer ćete verovatno osetiti i najmanji njen pokret. Beba sada nameštena tik uz zid materice, pa će pokreti bebe već biti lako prepoznatljivi – vi ćete lako moći da ocenite koji deo tela ona pomera, i da li je to lakat, stopalo ili ruka. Položaj bebe je takav da je ona skoro spremna za dan rodjenja – većina beba je u ovoj fazi već okrenuta glavom na dole u karličnom prostoru.

34 nedelja trudnoce

Veličina bebe: Težina bebe u ovoj nedelji je oko 2 kg a njena dužina u proseku je 46 cm.

Dečaci : Ako ste mama budućeg dečaka, testisi bebe se sada spuštaju iz abdomena u mošnice. mada se dešava da se jedan ili oba testisa ne spuste u pravilan položaj pre porodjaja pa će se to desiti pre prve godine života. Natečenost mošnica na rodjenju nije razlog za paniku već je rezultat viška tečnosti i nestaće za oko sedam dana.

Ultrazvuk u ovoj nedelji može precizno davati informacije o detaljnim dimenzijama odredjenih delova bebinog tela.

Bebine oči: Bez obzira na to koju će konačnu boju očiju imati Vaša beba, u ovoj nedelji one su plave! Proces pigmentacije završiće se tek nakon što oči budu izložene svetlu tokom nekoliko sedmicapo rodjenju. Boja očiju se inače može menjati i tokom prvih nekoliko godina života vašeg deteta.

Otisak bebinog stopala je već razvijen, i ima kompletno formirane nožne prstiće koji se mrdaju i petu.

Trudnica

Pošto je ostalo samo nekoliko nedelja do porođaja, preporuka je dase upoznate sa tim – koji su to znaci porođaja. Porođaj je različito iskustvo za svaku ženu, ali najuobičajeniji simptomi su redovne kontrakcije koje se pojavljuju u sve kraćim intervalima, zatim bolovi u donjem delu ledja koji liče na menstrualne grčeve, bolovi u stomaku, dalje, tu je i pucanje vodenjaka ili pojava sekreta sa tragovima krvi, koji šalje signal da je materica počela da se otvara. Znajte ipak da postojanje bilo kog od navedenih simptoma neće uvek značiti da je porodjaj počeo. Simptomi mogu da potraju danima ili nedeljama pre nego što se porodite. lje je obratiti se lekaru i slušati njegove procene i savete.

Planirajte porođaj

Sada je optimalno vreme da sa doktorom koji Vam vodi trudnoću utvrdite detalje porodjaja – da li želite anesteziju, da li će neko od članova porodice prisustvovati porodjaju i tako dalje. Ako do sada niste, pripremite potrebne stvari za porodilište.

Mali savet: Pošto se grudi trudnica u ovoj fazi povećavaju rastegnuta koža može da svrbi. Nnanesete umirujući losion, ali bez parfema, a umirujući učinak mogu imati ulja sa vitaminom E, kakao puter, ili balsam sa prečišćenim lanolinom.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!