33 nedelja trudnoće

1

Već znatno veliki stomak, čija je veličina ipak individualna, može Vas naterati da se uporedjujete sa drugim trudnicama. Nije važno koliko je stomak, važno je da je lekar utvrdio da beba dobro napreduje i da ima odgovarajuću težinu za svoju starost. Porodjaj se bliži pa se čestim opuštanjem pripremite za ovo posebno iskustvo. Možda osećate bezopasne Brekston Hiksove kontrakcije koje nisu ritmične i kratko traju. Ako pak imate one koje su bolne, duže traju i praćene su krvarenjem i bolovima u ledjima i drugim delovima tela – odmah se javite lekaru jer je moguće da je počeo prevremeni porodjaj.

Trudnica i 33 nedelja trudnoće

Kilogrami – U ovom periodu, trudnice u proseku dobijaju oko pola kilograma sedmično.

Uobičajeni simptomi koji će Vas pratiti u ovoj fazi trudnoće su oticanje, jače glavobolje pa i smetnje sa vidom. Zbog povećane težine, postajete nezgrapni, posebno ako su u pitanju blizanci ili trojke. Medjutim, u slučaju da počnete naglo i znatno da otičete – posebno u predelu lica, ako to stanje prate mučnina i bolovi u stomaku – odmah se obratite lekaru za pomoć.

33 nedelja trudnoce

Ovakvi simptomi mogu da budu signal da imate preeklampsiju a to je poremećaj karakterističan samo za trudnoću i jedna je od najtežih stanja. Karakterišu je nagli skok krvnog pritiska, prisustvo belančevina u mokraći i oticanje.

Kako beba napreduje?

U ovom periodu bebi je na raspolaganju najviše plodove vode – amnionske tečnosti. 33 nedelja trudnoće je period kada se nastavlja ubrzani rast mozga bebe. Pokreti bebe postaju jači i intenzivniji jer je smanjen prostor u materici koji joj onemogućava da se kreće slobodnije kao pre.

Iako su bebina pluća još nezrela, beba u stomaku stalno vežba disanje. Karakteristični sirasti maz po bebinoj koži postaje još deblji.

Veličina bebe: U ovoj nedelji, težina bebe je oko 1860 gr a dužina bebe u proseku je 44 cm.

Zbog intenzivnog rasta mozga, obim glave bebe se samo za vreme ove sedmice povećao za oko 1,3 cm u proseku.

Bebina čula

Kako se mozak bebe i dalje razvija brzo, svih pet čula je formirani i pripremljeno za spoljašnji svet, beba vidi, oseća uzbudjenje, sisa pala, hvata svoje prstiće, može da oseti ukus plodove vode dok je guta, uje kucanje Vašeg srca ili Vaš glas koji raspoznaje, i u stanju je da oseti mirise iako ih u amnionskoj tenosti za sada nema.

Ishrana

U ovom periodu je bitnije nego ikada da pazite šta jedete i koliko. Za vreme narednih sedmica, potrebe za proteinima i mastima su jako velike pa vodite računa o dobro izbalansiranim obrocima.

Pregledi i kontrole

Ultrazvuk u ovoj nedelji jasno može da pokaže svaki pokret bebe, kretanje krvi kroz pupčanu vrpcu…

Tegobe

U ovoj fazi trebalo bi da dobijate na težini oko pola kg nedeljno a nastavićete da ih dobijate sve do porodjaja. Bebi su ti kilogrami potrebni i ne pomišljajte ni na kakve dijete. Kada se beba rodi, biće dovoljno vremena da vratite staru težinu.

Bolovi u zglobovima

Ako Vas muče bolovi u zglobovima i prstima, ako su Vam prsti ukočeni, znajte da je reč o uobičajenoj pojavi jer se kod velikog broja trudnica u ovoj fazi razvija sindrom karpalnog tunela, karakterisan znojenjem oko nerava na zglobovima, a uzrok je taloženje vode.

Bol i otoci će nestati posle porođaja a u međuvremenu, pokušajte da promenite položaj za spavanje, kako ne biste stvarali dodatni pritisak na ruke ili zglobove i smanjite kucanje na tastaturi.

Share.

1 Comment

  1. U ovoj fazi trudnoce mozete primetiti curenje urina ili inkotinencija. To je cesca pojava kod zena kojima ovo nije prva trudnoca. Moze se desiti da mala kolicina urina iscuri iz besike kada se smejete, kijate, kasljete ili podizete nesto tesko. To je cest problem pred kraj trudnoce. Nekim trudnicama je potrebno da nose uloske kako bi izbegle neprijatnosti. Vezbe karlicnog dna jacaju misice koji podupiru besiku. U ovoj nedelji mozete osetiti jos Brakston Hiks kontrakcija. One su nacin na koji priroda izvodi prakticne vezbe za porodaj. One takode pomazu da se stvori priliv krvi bogate kiseonikom u placentu. Zbog tih kontrakcija ne treba da brinete, osim ako su propracene bolom, redovne su ili gubite tecnost kroz vaginu. Promena polzaja ili zagrejan peskir ce uglavnom pomoci da se one smire.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!