32 nedelja trudnoće

0

Sve o 32 nedelji trudnoće

Simptomi poodmakle trudnoće su već neko vreme na snazi – žgaravica, hemoroidi, loše varenje, nezgrapnost, oticanje, loše spavanje… Kilogrami su problem u smisli koordinacije pokreta pa se što više odmarajte i potražite pomoć ukućana i partnera kad god Vam je potrebna. Neke će trudnice malo stagnirati sa gojenjem dok će druge tek sada početi brže da dodaju na težini. Mama i beba su do ove faze trudnoće već uspostavile specijalan kontakt, prvenstveno kroz „razgovor“ jer beba već neko vreme prepoznaje majčin glas.

Trudnica u 32 nedelja trudnoće

Vaša materica je u ovoj fazi već dosta visoko pa zato što vrši pritisak na organe, osećate žgaravicu, imate probleme sa varenjem i osećate nedostatak vazduha. Da biste sprečili ove tegobe, pijte dovoljno vode i jedite namirnice koje su bogate vlaknima, i to u više malih obroka.

Kukovi se šire i pripremne kontrakcije postaju sve jače.

32 nedelja trudnoce

Razvoj bebe

U ovoj fazi, svih pet čula kod bebe funkcionišu, kosa već neko vreme raste, formirani su noktići na nogama…

Položaj bebe: Ubrzo će se beba, ako već nije, namestiti tako da joj glava bude u karlici što je svojevrsna priprema za porodjaj. Pokreti bebe su uglavnom šutiranje i to dok je budna.

Izgled i mere bebe: Bebine oči su otvorene dok je budna a zatvorene kad spava i sanja. U ovoj nedelji, oči svih beba su plave boje. Kako bi se definitivna boja oka formirala, neophodna je izloženost svetlu, pa će se to dogoditi kasnije, nakon porodjaja.

Pod kožom se i dalje formira takozvano “belo” masno tkivo, i beba je sve svetlija, koža je ružičaste boje…

Dimenzije

Težina bebe u ovoj nedelji je u proseku 1 600 grama a dužina bebe je oko 43 cm. Pošto dele matericu, i ovoj fazi blizanci nešto sporije napreduju u odnosu na jedince.

Pregledi i kontrole

Vreme je za treći ultrazvuk – kako bi se jasno video bebin napredak. Meri se obim glave, procenjuje se koliko ima plodove vode, koliko je beba porasla od poslednjeg pregleda i u kakvom je stanju… Lekar će uz pomoć ultrazvuka utvrditi konačnu poziciju posteljice, odnosno njenu udaljenost od grlića materice. 

Nisko usadjena posteljica kao problem

Ako se na pregledu ispostavi da Vam je posteljica nisko usadjena, pratićete uputstva lekara po pitanju Vašeg dajeg ponašanja.

U ovom slučaju, posteljica potpuno ili delimično prekriva unutrašnje materično ušće na grliću materice, a to može da uzrokuje krvarenje za vreme trećeg trimestra koje može biti bolno i opasno. U slučaju da posteljica skroz prekriva unutrašnje materično ušće, verovatno da ćete ići na porodjaj carskim rezom.

Odlubljivanje posteljice

Još jedan od mogućih problema u ovom periodu je prevremeno odlubljivanje posteljice od zida materice što može biti opasno i praćeno jakim bolovima. Ovo stanje je najpre opasno po život bebe ali ako je praćeno krvarenjem tokom trećeg trimestra, može ugroziti i život trudnice.

Pripremite se na vreme!

Ovo je pogodan period da, ako već niste, polako razmišljate o pripremi sobe, kreveca i garderobe za Vašu bebu. Zapišite sve što mislite da će biti potrebno u bebi i Vaa bar tokom prvih mesec dana od porodjaja, jer tada nećete imati mnogo vremena za kupovinu.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!