31 nedelja trudnoće

0

Sve o 31 nedelji trudnoće

U ovoj nedelji drugog stanja, i dalje Vas prate uobičajeni simptomi poput gorušice, gubitka snage, kratkog daha, osećaja umora, oticanja, zatvora, hemoroida… Sve navedeno je prilično normalna stvar i nemojte paničiti jer će većina ovih tegoba ubrzo nestati. Kilogrami se talože a Vise možda osećate malo nespretno. Neke trudnice u ovom periodu malo uspore sa gojenjem, ali je dodavanje kilograma individualna stvar i može varirati.

Razvoj bebe u 31 nedelji trudnoće

Izgled bebe u ovoj nedelji može se opisati kao – sve popunjeniji i definisaniji. Vaša beba postaje u ovom periodu sve bucmastija a njene kosti postaju tvrdje. Zato trudnice tokom ove faze imaju veće potrebe za kalcijumom, gvoždjem, folnom kiselinom i za belančevinama.

31 nedelja trudnoce

Iako se bebin rast lagano usporava njen mozak i se razvija sve brže i brže a sazrevanje nervnih ćelija i njihovih završetaka je završeno pa tako beba može da oseća na primer dodir i bol. Primetićete njenu reakciju ako je blago gurnete. Ostalo je još samo da se do kraja razviju pluća, što može biti problem ako dodje do prevremenog porodjaja. U slučaju da se simptomi prevremenog porodjaja na vreme uoče, može da pomogne lek kortikosteroid, tako što će uticati na malo brže sazrevanje pluća.

Pokreti bebe su prvenstveno šutiranje koje postaje sve češće i jače. Nekad Vam ne daju da spavate. Sama beba već ima ustaljeni bio ritam pa su tako njeni kapci zatvoreni dok spava. To ćete prepoznati tako što će pokreti malo da utihnu. Položaj bebe lako pokazuje ultrazvuk, a u ovoj fazi je uglavnom, kod većine beba, već sa glavom na dole.

Ako nosite dečaka, njegovi testisi počinju u ovom periodu da se lagano spuštaju u skrotume. Dužina bebe je u ovoj nedelji oko 40 cm a težina bebe u proseku je 1400 gr.

Polako se pripremajte za porodjaj, 31 nedelja trudnoće je vreme kada lagano treba da počnete pakujte torbe za porodilište, naročito ako su u pitanju blizanci.

Kontrakcije

Ako do sada niste, moguće je da ćete u ovoj nedelji početi  da osećate Brakston Hiksove kontrakcije koje su lažne i nisu bolne, traju od pola minuta do jednog minuta i nisu ritmički ujednačene. Ove kontrakcije nisu posebno prijatne ali predstavljaju potpuno normalnu pojavu u ovom delu drugog stanja. Ipak, ako ove kontrakcije traju duže i ako se javljaju u razmaku od 5 i više minuta, a traju duže od minuta, moguće je da je počeo porodjaj. Pozovite u tom slučaju lekara posebno ako je ovo stanje praćeno krvarenjem i naročito ako ste ranije imali iskustva sa prevremenim porodjajem.

Kolostrum

U ovoj fazi trudnoće, kod mnogih trudnica se primećuje curenje žućkaste tečnosti – kolostruma. To se Vaše grudi pripremaju za dojenje. Zaštitite odeću ulošcima u grudnjaku ili kupite one posebne namenjene trudnicama i dojiljama.

Ovaj period je povoljan da se na vreme informišete oko dojenja, kako će to izgledati, kako da predupredite moguće probleme i komplikacije i kako da se pripremite za novu ulogu hranjenja novorodenčeta. Takodje, dobro bi bilo da napravite spisak potrebnih stvari za porodilište, kako ne biste sve ostavili za poslednji čas.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!