30 nedelja trudnoće

0

Sve o 30 nedelji trudnoće

Osećaćete se malo umornije u ovom periodu, najviše zbog toga što ne možete da nadjete udoban položaj za spavanje, a takodje primećujete i da 30 nedelja trudnoće sa sobom nosi i zadihanost i osećaj tromijeg i težeg kretanja. Ne očajavajte ni ako budete malo trapaviji jer nije reč samo o tome što ste pojačali telesnu težinu, naročito ako su u pitanju blizanci ili trojke, već i o poremećenom centru za ravnotežu. Porodjaj je sve bliži. Simptomi u ovom delu trudnoće su uglavnom uzrokovani povećanom telesnom masom i kilogrami čine svoje.

Kontrakcije i bolovi u stomaku

Brakston Hiksove kontrakcije su uobičajene a nekada mogu biti blago bolne. Medjutim, ako Vas muče bolovi u stomaku i još ako su praćeni krvarenjem ili dodatnim bolovima u kičmi i ledjima, javite se lekaru kako biste isključili mogućnost prevremenog porodjaja.

30 nedelja trudnoce

Razvoj bebe

Bebi sve voše raste kosa, rastu nokti na nogama i rukama a povećava se i masno tkivo pod kožom. Počinje ubrzano dobijanje na težini a uvećava se i količina masnog tkiva ispod kože.

U ovoj fazi, položaj bebe postaje onaj pravo – položaj sa prekrštenim rukama i nogama. Ubrzani razvoj mozga se nastavlja a povećava se i veličina glave i oblikuje se lobanja. Kada je reč o očima, zenice reaguju na svetlost a dužica je obojena.

Težina bebe sada je oko 1320 grama a dužina bebe – oko 40 cm. Ultrazvuk tačno odredjuje položaj bebe i sve važne dimenzije delova njenog tela.

Dlačice landugo nestaju a bebu u ovoj nedelji okružuje oko 700 ml plodove vode, čija će se količina postepeno smanjivati kako trudnoća bude odmicala.

Položaj bebe: Većina beba već u ovoj nedelji zauzima položaj sa glavom okrenutom prema dole i tako ostaju sve do rodjenja. Pokreti bebe su uglavnom šutiranje, dok je beba budna.

Kako se osećate?

Ako Vas muče problemi sa nesanicom, probajte da to predupredite šoljom toplog mleka pre odlaska na počinak ili tuširanjem toplom vodom ali bez toplih kupki u kadi. Ove tehnike relaksacije mogu pomoći i da umanjite osećaj zabrinutosti koju verovatno osećate u ovoj fazi drugog stanja.

Za fizičko opuštanje – smestite se udobno uz pomoć mekih jastuka i poduprite telo. Sklopite oči, i opuštajte svaki deo tela, jedan po jedan. Počnite od nožnih prstiju i završite sa licem i glavom. Na kraju , trebalo bi da se osećate bar malo opuštenije.

Mentalna – psihička relaksacija uahteva mirno mesto gde ćete biti sami. Opustite se i koncentrišite na Vaše disanje. Najpre udahnite duboko i zadržite dah na nekoliko sekundi, a onda vazduh lagano ispuštajte. Prepustite se prijatnim mislima.

Odmarajte se kad god možete, jer ćete tokom kretanja biti nespretniji, umorniji a verovatno će Vas boleti slabine ili kičma.

Hormoni utiču na nespretnost jer uzrokuju nakupljanje tečnosti u zglobovima i člancima. Nosite samo udobnu obuću većeg broja i od prirodnih materijala, zato što opuštanje tetiva dovodi do širenja stopala.

Ishrana je važna i u ovom periodu a posebno unošenje dovoljnih koli

ina tečnosti zato što će pritisnuta bešika da uzrokuje sve češći odlazak u toalet i mokrenje.

Trudnica i emocije

Hormoni su glavni krivci za neku vrstu emotivne nestabilnosti u ovom periodu ali je posredi sasvim normalna stvar. Sasvim je uobičajeno da budete nekada uznemireni ili zabrinuti jer Vas očekuje jednaod najvažnijih uloga u životu. Medjutim, ako ste stalno razdražljivi i osećate teskobu javite se lekaru. Jedan od deset trudnica tokom drugog stanja pati od posebne vrste depresije.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!