29 nedelja trudnoće

0

Ova sedmica je već vreme kada intenzivno da razmišljate o tome kakav će biti porođaj i o tome kako ćete se brinuti o bebi kada se rodi.

Stomak je sve veći , posebno ako su u pitanju blizanci ili trojke, pa Vam neke svakodnevne obaveze padaju teže, a primetićete verovatno i pad energije. Nemojte se naprezati niti forsirati – poštujte signale tela i odmarajte kada Vam organizam to traži. Potražite pomoć od partnera ili ukućana kad god Vam je potrebna.

29 nedelja trudnoće – simptomi i tegobe

Normalno je da u ovoj fazi osećate češće bolove u leđima, umor i ostale fizičke tegobe. Nekada se mogu javiti i simptomi koji su bili karakteristično za prvi trimestar drugog stanja. Može se javiti problem sa gorušicom, i peckanje u prsima.

29 nedelja trudnoce

Pošto materica pritiska organe u trbušnoj duplji, to je uzrok što želudačna kiselina kreće ka gore i izlazi u usta. Zato izbegavajte jaku, masnu i vrlo začinjenu hranu a možda će Vam pomoći i neki od preparata ali samo uz odobrenje lekara.

Blagi otoci oko zglobova i stopala su takodje normalna pojava u ovoj fazi trudnoće. U trećem tromesečju velika materica pritiska karlične vene i šuplju venu, krv teže stiže u donje ekstremitete i sve to uzrokuje pojavu oticanja.

Takodje, ako Vam je cirkulacija spora, tečnost lako ulazi u tkiva stopala i gležnjeve, pa i to izaziva otoke.

Šta možete da učinite? Ako Vam problem sa oticanjem, trnjenje i peckanje u stopalima prave problem i sa spavanjem, trudite se da se tokom dana lagano krećete a može pomoći i blaga masaša stopala pre odlaska u krevet.

Bebin napredak

Bebini mišići i pluća nastavljaju sa sazrevanjem i razvojem, ipak bebina pluća će biti potpuno razvijena i spremna za disanje u 37. nedelji trudnoće.

Beba je do sada već razvila sopstveni ritam spavanja i buđenja iako većinu svog vremena beba provodi spavajući. U ovom periodu, ona ima i REM fazu sna – duboki san i počinje i da ima snove!

Izgled bebe: U bebinom mozgu  sazreva milijardu neurona svakog dana a površina mozga ima sve veći broj žlebova i nije više glatka kao prethodnih nedelja. Pokreti bebe su sve jači i učestaliji.

U ovoj nedelji, kosti bebe su razvijene ali su još savitljive. Lobanja bebe će biti fleksibilna sve do porođaja, kako bi lakše prošla kroz porođajni kanal. Beba je u ovoj fazi duga u proseku 38 centimetara a težina bebe je oko 1.150 grama. Ultrazvuk pokazuje kakav je položaj bebe.

Trudnica

Vaša materica se diže sve više. Kada su u pitanju kilogrami, jedan broj trudnica je do sada završio sa periodom brzog dobijanja težine, a druge tek sada tek počinju da dobijaju na težini. Tempo dobijanja kilograma je individualan, ali je i dalje važno da ishrana bude balansirana i zdrava. Do ove nedelje trebalo bi daste se ugojili 10 do 12 kilograma. Vaš grudni koš se šiti za par santimetara kako bi napravio mesta za bebu a pluća Vam dobijaju na kapacitetu.

Od tegoba Vas mogu pogoditi zatvor i gorušuca, kao i hemoroidi, pa zato pijte dosta tečnosti igledajte dase lagano krećete tokom dana. Moguća je i vrtoglavica pa izbegavajte naglo ustajanje. Ako se jave bolovi u stomaku, moguće je dasu u pitanju kontrakcije. Kako biste bili sigurni i napravili tazliku izmedju onih uobičajenih i bezopasnih kontrakcija, u tom slučaju obavezno posetite lekara.

Sada je pravo vreme da se polako pripremate za porodjaj i da pravite spisak onoga što će Vam biti potrebno za porodilište ali i posle porodjaja.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!