28 nedelja trudnoće

0

Početak trećeg trimestra (28 nedelja trudnoće) karakterišu grčevi u nogama, pojava hemoroida, proširenih vena, može Vas često svrbeti koža a moguće je da će te imati i otežano varenje ili bolove u nogama. Ali nemojte da Vas ove tegobe i simptomi obeshrabre! Radujte se jer ste “prevalili više od pola puta” kada je trudnoća u pitanju i porodjaj se bliži!

Kada su u pitanju kilogrami, trudnice se do ovog stadijuma ugoje u proseku 8 do 10 kg.

Kako napreduje beba?

Beba može da prepozna vaš glas, zato pričajte s njom!

Beba u ovoj sedmici već ima obrve i trepavice, a i kosica kreće daraste. Oči su formirane pa su i kapci otvoreni. Povećava se površina mozga i broj njegovih ćelija pa tako mozak već sada može da kontroliše disajne pokrete i telesnu temperaturu. Iako pluća u ovoj fazi već čine pokrete disanja, ako bi se beba sada rodila, imala bi poteškoće sa disanjem jer je taj sistem organa još nedovoljno zreo. Za sada, u stomaku, beba guta amnionsku tečnost ali i mokri u nju.

28 nedelja trudnoce

Pošto se tonus mišića uvećava, telo bebe postaje sve zaokrugljenije a koža nije više toliko naborana. Lanugo dlačice se polako gube i ostaju samo u pojasu ramena u ledja. Koštana srž već je preuzela produkciju crvenih krvnih zrnaca.

Vaša beba Vas čuje pa koristite trenutke opuštanja da joj lagano pričate – prepoznaće Vaš glas.

Dužina bebe u proseku je 38 cm a težina bebe je oko 1000 gr – jedan kilogram!

Pregledi i ultrazvuk

Kod lekara odlazite sve češće, na dve do tri sedmice. Nakon 36 nedelje trudnoće – ići ćete kod ginekologa na 7 dana.

Lekar kontroliše visinu materice, Vašu telesnu težinu i krvni pritisak a jednom mesečno- proveravaće krvnu sliku i urin. Ako se posumnja na moguće probleme kao što su na primer preeklampsija, dijabetes, posteljica koja je nisko postavljena, zaostajanje rasta ploda ili pak neuobičajene promene u količini plodove vode – ići ćete češće nakontrolne preglede.

Ovo je period kada ćete imati sve više pitanja za lekara pa ne oklevajte da ih postavite.

Ultrazvuk je i dalje neprikosnoven za kontrolu bebinog stanja i jasno utvrdjuje položaj bebe. Pokreti bebe su sve jači i učestaliji.

Antitela i Rh faktor

U slučaju da Vi i Vaš partner ste Rh pozitivni, postoji mogućnost da je beba Rh pozitivna. Medjutim, ako niste, to može biti problem. Beba kod koje se razvijaju antitela u tom slučaju,

može postati izuzetno malokrvna, što može pokazati i ultrazvuk.

U slučaju da ste Rh negativni, doktor će Vam možda savetovati lek koji će preduprediti bebinu osetljivost i koji ćete piti i posle porođaja, u trajanju od tri dana, ako ispitivanja bebine krvi pokažu da je Rh pozitivna. Ako je beba Rh negativna, kao i Vi – injekcija Vam neće biti neophodna.

Iako je sa svakom nedeljom trudnoće rizik sve manji, ako Vam muče bolovi u stomaku, morate se javiti lekaru jer to može biti simptom prevremenog porodjaja, ali ne uvek.

U ovoj fazi trudnoće već bi trebalo da se polako konsultujete sa lekarom oko porođaja, da se pripremite zataj čin i razmotrite mogućnosti koje su Vam na raspolaganju. Čitajte odgovarajuću literaturu, krenite u savetovalište ili školu za trudnice i odmarajte se koliko god to možete.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!