27 nedelja trudnoće

0

Dvadeset sedma nedelja trudnoće je period kada ste u poslednjoj nedelji drugog trimestra. Stomak sve više raste, a Vama će se možda javiti, iako ste u 27 nedelji drugog stanja – simptomi karakteristični za ranu trudnoću kao što su umor i često mokrenje.

Razvoj i pokreti bebe

Do sada ste verovatno naučili da pratite pokrete bebe i znate kada je budna, a kada miruje odnosno spava. Prostor u Vašem stomaku joj postaje sve tesniji, a njeni udarci i pokreti su sve intenzivniji pa se tako često menja i položaj bebe.

Cirkulatorni sistem i sistem organa za varenje bebe nastavljaju sa razvijanjem. Ako nosite žensko dete, u jajnicima Vaše devojčice već su spremne ćelije folikula koje će sazrevati kasnije tokom života. S druge strane, dečacima se u ovom periodu spuštaju testisi, iako će kod nekih ostati podignuti sve do porodjaja. Beba je u ovoj fazi u mogućnosti da reaguje na jaku svetlost i može razikovati dan od noći, ali samo ako Vam je stomak otkriven ili pod svetlom odećom. Probajte sledeće: približite do stomaka baterijsku lampu i beba će se verovatno pokrenuti. Trudite se da ne narušite bebin bioritam pa je pustite da spava onda kada je to i navikla.

27 nedelja trudnoce

Bebine oči su u ovoj sedmici povremeno otvorene a u toku je i sazrevanje mrežnjače.

Pošto beba ima malo manje amnionske tečnosti, moguće je da ćete osetiti jake udarce pa čak i bol i nelagodnost.

Pupčana vrpca sada ima istu dužinu kao i fetus a sa odmicanjem vremena postaje duža.

Beba je sada otprilike duga 36.5 centimetara od vrha temena do pete, a težina bebe je oko 875 grama. Sve ove mere, sa velikom tačnošću utvrdjuje ultrazvuk. Znajte ipak, da se svaka beba individualno razvija i da su moguća odstupanja u težini i dužini bebe.

Trudnica

Ponovo je aktuelan problem sa čestim mokrenjem i verovatno će trajati sve do porodjaja i biti intenzivniji. Za utehu Vam je to što je reč o sasvim prirodnom i uobičajenom efektu trudnoće.

Pripremne kontrakcije sve su jače i očekujte da će se redovno javljati a ponekad uzrokovati i nelagodnosti. , a mogu početi da izazivaju i određenu nelagodnost. Za svaki slučaj, upoznajte se sa simptomimaprevremenog porođaja kako ne biste brinuli o pripremnim kontrakcijama. Ako se pak jave bolovi u stomaku, morate se javiti lekaru!

Nekontrolisano curenje mokraće jedna je od normalnih ali neprijatnih pojava u trudnoći. Lako se može dogoditi da Vam mala količina urina procuri u gaćice kada se na primernakašljete ili kijate. Probajte da to predupredite tako što ćete raditi Kegelove vežbe za jačanje mišića karlice.

Ishrana i kilogrami: Ove sedmice trudnice u proseku dobijeju oko pola kilograma. Izbegavajte tešku i masnu hranu kako biste sačuvali energiju.

Potrudite se da pratite preporuke vezane za preporučenu telesnu težinu u trudnoći. Poštovanje tih preporuka uticaće pozitivno i na bebu i na Vaše zdravlje, porodjaj će biti lakši, nećete dobiti suvišne kilograme a nakon porodjaja ćete brže i lakše vratiti liniju. Takodje, manja je i mogućnost da dobijete strije, a koža na bokovima i stomaku vratiće se lakše u raniji oblik.

Kako se rešiti umora?

Nalet energije koji je karakterisao drugo tromesečje polako se gubi i počinjete daosećate jak umor i iscrpljenost. Umor je normalan simptom za kraj drugog i za celo treće tromesečje, posebno ako su u pitanju blizanci. Krivci za ovakvo stanje su teška materica, bolovi u leđima, poremećaji sa spavanjem, grčevi, oticanje zglobova… Probajte da napunite baterije dnevnim dremanjem u trajanju od makar 15 minuta.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!