26 nedelja trudnoće

0

Dvadeset šesta nedelja trudnoće je period kada je beba vrlo aktivna, pokreti bebe su sve češći i intenzivniji, što ćete posebno primećivati tokom noći kada se umirite. Stopa preživaljavanja raste sa starošću trudnoće pa će tako, ako se beba rodi u 26 nedelji, stopa preživljavanja biti 60 odsto.

Do sada ste verovatno poželeli da saznate pol bebe pa je ultrazvuk već rekao svoje. Na nekom od ranijih pregleda, položaj bebe je bio pogodan pa ste već utvrdili da li nosite dečaka ili devojčicu.

Materica i u ovom periodu nastavlja sa širenjem, pa zato sada postoji mogućnost da počinjete da osećate bolove. Znajte da opuštanje i uživanje koje je karakteristično za drugi trimestar polako prestaju i sledi Vam period koji će uglavnom obeležiti fizičke tegobe, kada su u pitanju simptomi trudnoće i ovoj fazi. Ipak, potrebno je razlikovati uobičajene bolove u ovoj fazi od onih koji su možda naznaka prevremenog porodjaja pa zato, ako Vas muče bolovi u stomaku – posetite lekara obavezno.

26 nedelja trudnoce

Promene u telu trudnice

Donji deo ledja možda je već počeo da Vas boli, materica već neko vreme zbog ubrzanog širenja pomera centar za gravitaciju, a trbušni mišići se produžuju i opuštaju. Pored toga, hormoni, a naročito pelaktin, vrše svoju funkciju i opuštaju zglobove i ligamente… Uz povećanu telesnu težinu, svi ovi faktori združeno deluju i stvaraju pritisak na vaše zglobove i ligamente. Zato morate da obratite pažnju na držanje jer ako ono nije pravilno, može uzrokovati bolove u leđima i druge nelagodnosti.

Bol u rebrima je još jedan poznat simptom trudnica koje su na početku trećeg trimestra. NekaVas ne iznenadi oštar, neprijatan bol ispod rebara uz neobičan pritisak.

Kako beba napreduje?

Razvoj bebe i dalje drži brz tempo! Mozak bebe nastavlja sa razvijanjem. U ovoj fazi on je gladak, a nervne ćelije na površini još nemaju neuralne veze ali će se i to promeniti u narednim sedmicama.

Srce bebe se takodje razvija i kuca jače. Ako želite, srce možete slušati uz pomoć ultrazvučnog aparata mada se može čuti i pomoću stetoskopa. Nervi u bebinim ušima nastavljaju sa razvojem pa će beba na Vaš gas i reagovati nekad i skokom u stomaku ako je zvuk prejak. Pošto sada poseduje sposobnost koordinacije pokreta, bebas vremena na vreme sisa palac ruke ili noge jer ima dovoljno prostora pa se često menja i položaj bebe.

Kilogrami i gojenje u trudnoći: Telesna težina tokom raznih faza trudnoće variraju od trudnice do trudnice, pa će tako neke dobiti više kilograma s početkom drugog stanja, druge tokom drugog trimestra a treće počnu da mršave u 9, mesecu… Nemojte se meriti svaki dan, jer težina može tako da Vas prevari jer oscilira i to drastično zbog nakupljanja vode u organizmu. Ako su u pitanju blizanci, moguće je da će Vaša težina u proseku biti veća. Vaša materica svake sedmice raste za oko jedan centimetar više.

Težina bebe u ovoj nedelji je oko 750 grama a njena dužina u proseku je 35.5 centimetara.

Žene koje imaju problem sa funkcionisanjem štitne žlezde, mogu imati trudnoću sa komplikacijama jer je ta žlezda zadužena za kontrolu metabolizma. Štitna žlezda je posebno važna tokom prvog tromesečja kada ima ključnu ulogu u formiranju mozga bebe i nervnog sistema. Ako spadate u grupu žena sa problemima sa štitnom žlezdom, konsultujte se sa lekarom o toku Vaše trudnoće.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!