25 nedelja trudnoće

0

U ovom periodu bi već trebalo da ste ostvarili komunikaciju sa bebom tako što ćete joj pevat ili nežno pričati. Budite sigurni da će beba, kada se rodi, da prepozna da je taj glas bio Vaš! Trenutno imate još 15 nedelja do porodjaja ali verovatno već uveliku razmišjate o tome kakav će porodjaj biti, da li želite anesteziju, kakvo ćete ime dati svom detetu…

Kada je reč o fizičkom izgledu, u 25 nedelji, kao i u sedmicama ranije – kao da ste lepši nego ikad! Kosa je gusta, bujna i ne opada a lice blistavo i sjajno. Hormoni su tu učinili svoje a Vi uživajte dok traje.

Ostali simptomi trudnoće u ovoj fazi uključuju i nedostatak daha. Pošto beba raste a materica pritiska zid između stomaka i pluća, to otežava potpuno širenje pluća. Dakle, normalno je Vaše disanje postane pliko i ubrza a posebno ako nosite blizance.

25 nedelja trudnoce

Verovatno će Vam partner reći da ste počeli da hrčete. U tom slučaju spadate u trećinu trudnica kod kojih se hrkanje javlja u drugom i trećem trimestru. Hrkanje probajte da ublažite tako što ćete spavati na levom boku.

Dvadeset peta nedelja trudnoće može sa sobom doneti probleme sa išijasom. To se dešava usled pritiska bebine glave na karlicu i nerve u donjem delu leđa pa noge trpe. Karakterističan i snažan bol se javlja u donjem delu leđa, nogama ili zadnjici dok se kod nekih trudnica išijas manifestuje kroz utrnutost nogu ili pečenje koje „kao da se razliva niz noge“.

U ovoj fazi je uobičajeno da se jave Brakston-Hiksove kontrakcije. Kada krenu, mogu se samo pojačavati sve do porodjaja. Dok ih neke trudnice ne osećaju, drugima mogu biti bolne. Važno je da, ako Vas muče bolovi u stomaku, obavezno odete lekaru na konsultacije.

Razvoj i napredovanje bebe

Bebine ruke i noge sada su punije jer taloži veće količine masti. Koža bebe nije više toliko naborana, upravo zato što je masnoća popunjava.
U ovom periodu, utvrdjeno je da bebe zevaju dok su u stomaku ali nema utvrdjenih razloga za tu pojavu. Pretpostavka je da na taj način bebe regulišu protok krvi i količinu tečnosti disajnim organima. Bebine nozdrve polako kreću sa otvaranjem.

Težina bebe: Od ove nedelje pa sve do porodjaja, težina bebe će verovatno varirati a i svaka beba se razvija na drugačiji način i drugačijim tempom. Prosek je da je sada Vaša beba dugačka oko 34 centimetra a teška oko 650 grama.

U ovoj fazi, pokreti bebe su već jasni i znate da ih prepoznate. Moguće je da će se beba jače kretati pod dejstvom jakih zvukova poput alarma ili sirena. Beba u ovoj fazi jako dobro čuje pa joj prouštite laganu priču i muziku.

Ultrazvuk će bez problema otriti pol bebe ako to želite saznate i ako do sada već niste tim povodom išli kod lekara.

Težina, kilogrami i pravilna ishrana

Od sada pa do kraja trudnoće, prosečno ćete se gojiti od 350 do 500 grama nedeljno. Ubrzano dobijanje kilograma je normalna stvar i ne paničite već se konsultujte sa lekarom o tome koje su namirnice preporučljive u ovoj fazi drugog stanja.

Veličina materice je sada kao odbojkaška lopta. Pošto se širi, gravitacioni centar se pomera i prilagodjava u odnosu na položaj bebe. Moguće je da ćete usled toga imati poteškoće sa ravnotežom i sigurnošću pri hodanju pa budite pažljiviji.

Porodiljsko odsustvo

Ako još idete na posao, pravo vreme je vreme da počnete da razmišljate o porodiljskom ili o trudničkom bolovanju a i vreme je i da se posvetite odabiru imena za Vašu bebu.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!