24 nedelja trudnoće

0

Kada ste u 24. nedelji trudnoće, još malo pa ste na pragu trećeg trimestra. Ova faza je period kada se i dalje osećate dobro i kada pokreti bebe postaju sve jači i učestaliji, nekada malo i bolni, ali uživajte u njima.

Beba se kreće i uživa da Vas sluša

Dvadeset četvrta nedelja trudnoće je period kada beba počinje da se kreće u nešto ograničenijem prostoru nego ranije. Materica je bebi sve manja a pokreti bebe sve jači, doduše ne baš i koordinisani. S vremenom će se beba više kretati ritmički, ali i sporije. Zapamtite – sve ove pojave su uobičajene.

24 nedelja trudnoce

Pošto beba sada već vrlo dobro čuje, probajte da čitate knjige ili na primer neke članke na glas. Beba će uživati dok vas sluša. Prema nekim preporukama, klasična muzika bebama u ovom stadijumu posebno prija. Iako joj dok je u stomaku izuzetno prija kada čuje odredjene glasove, isto tako može iznenada poskočiti ili se ritnuti u stomaku na jak zvuk sirene ili na primer alarma, usisivača…

Razvoj bebe

Centralni nervni sistem, sistem organa za varenje, reproduktivni organi kao i cirkulatorni sistem u ovoj fazi kreću sa sazrevanjem a pluća bebe, koja će inače poslednja sazreti, oformljuju male grane. Pluća će biti sposobna za samostalan rad tek u fazi kada beba bude donošče ( 37. nedelja drugog stanja).

Šta se dešava u stomaku? Plodova voda počinje da trpi izvesne izmene ove nedelje. Počeće da povećava zapreminu sve do ulaska u deveti mesec, kada će početi sa smanjenjem količine.

Do ulaska u ovu nedelju trudnoće, telo bebe je bilo sačinjeno od hrskavice. Sada sa formiranjem kreće skelet a proces transformacije hrskavice naziva se okoštavanje.

Iako je bebina koža ove nedelje još uvek providna, sa formiranjem slojevi masti između ćelija kože ( keratinizacija).

Težina bebe: Beba ove nedelje ima oko 600 grama, a dugačka je 30 centimetara. Pošto iz nedelje u nedelju nastavlja sa rastom, sadase može reći da u potpunosti izgleda kao malo ljudsko biće. Ako do sada niste tražili da Vam lekar kaže koji je pol bebe, to u ovoj fazi lako možete saznati. Ultrazvuk jasno pokazuje kog je pola dete, naravno ako je položaj bebe odgovarajući.

Vaša beba je ove nedelje na prekretnici, jer od ove nedelje pa sve do kraja trudnoće, ako se rodi ima velike šanse za preživljavanje, stopa preživljavanja beba koje se prevremeno rode u 24. nedelji je oko 40 odsto. Iako je rizik od prevremenog porodjaja manji, ako Vas muče bolovi u stomaku – javite se lekaru.

Kod nekih trudnica, problem može da napravi pojačan sekret. Ako se i Vama to desi, javite se lekaru, kako bi odredio da li Vam je potrebna terapija. Trudnice su sklonije infekcijama pa je relativno uobičajena stvar da Vas muči pojačan secret u trudnoći.

Zaboravnost i jačanje apetita

Stres i promene u nivou hormona, mogu biti uzrok toga dapostajete po malo zaboravni i to je normalno. Pišite sve što smatrate važnim i nosite rokovnik sa sobom. Nosite podsetnik sasobom, ili aktivirajte alarm na mobilnom kada imate važne obaveze ili sastanak.

Kilogrami i ishrana

Kada su u pitanju simptomi karakteristični za ovu fazu, osim grčeva, problema sa cirkulacijom ili otocima je i povećanje apetita. Moguće je da će vam se javiti i želja za hranom koju inače niste voleli.

Do ove nedelje, trudnica se uglavnom ugoji za oko 6 kilograma. Prosečna trudnica će se do porodjaja ugojiti još toliko ( 6 kilograma) .

Važno je da održavate zdrave navike u ishrani i da pratite porast broja kilograma. Nemojte se prejedati već bolje jedite više manjih obroka tokom dana.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!