23 nedelja trudnoće

0

Ako ste u 23. nedelji trudnoće, do sada ste sigurno osetili kako se beba pomera, a sa proticanjem vremena, pokreti bebe će biti sve intenzivniji. Nije daleko ni vreme kada ćete primećivati da Vam se stomak vidno pomera usled pokreta bebe jer ona je sada aktivnija nego ikada. Ima dovoljno prostora, pa uživajte u ovim akrobacijama zajedno s partnerom.

Sada je možda vreme da počnete da razmišljajte o tome da li ćete sačuvati krv iz pupčanika. Pogledajte ponude u to koja banka matičnih ćelija nudi najbolje uslove, koja je procedura, pa i to koja banka daje kredit u ove namene.

Promene raspoloženja

Zbog hormonskih promena, nemojte da se čudite ako 23. nedelja trudnoće sa sobom donese neretke promene raspoloženja koje mogu biti problem. Moguće je da ćete se naizmenično smejati i plakati, biti srećni pa uplašeni, biti svadljivi pa jako mirni… Sve je to normalno jer Vas iščekuju nova iskustva, uloge i velike obaveze. Korisno je dase zato što više odmarate ali i da o ovom problemu razgovarate sa partnerom i ukućanima.

23 nedelja trudnoce

Kod nekih trudnica će se u ovoj fazi možda javiti problem sa oticanjem, posebno sa otečenim gležnjevima, stopalima i nogama, nakon napornog dana koji ste proveli na nogama. Problem će biti izraženiji kod trudnica koje pate od slabe cirkulacije. Kako biste je ubrzali, probajte da legnete na levi bok kad god ste to u mogućnosti. Takodje, vežbe namenjene trudnicama a uz odobrenje Vašeg lekara, mogu mnogo da Vam pomognu da ubrzate cirkulaciju i smanjite neprijatno oticanje.

Stopala inače mogu da promene veličinu tokom trudnoće, zbog oticanja i spuštanja kičme, pa se može desiti da Vam obuća postaje tesna. Nosite obuću od prirodnih materijala sa udobnim kalupom. Nepoželjne su visoke štikle ali i skroz ravne cipele.

Simptomi (Brekston Hiksove kontrakcije)

U ovom periodu je sasvim normalno da se jave Brakston-Hiksove kontrakcije. To je jedan od uobičajenih simptoma drugog tromesečja a kada počnu da se javljaju, verovatno je da će se do kraja trudnoće pojačavati, dok pred kraj trudnoće mogu da budu praćene bolovima. S druge strane, neke žene ih ne osećaju. U svakom slučaju ako osećate bol u stomaku, javite se lekaru kako bi se utvrdio izvor boli.

Napredak i razvoj bebe

Bebina koža je sada crvena i naborana, a lanugo dlačice i dalje pokrivaju kožu bebe. Sama beba u ovoj nedelji već zna da li želi da sisa palac. Formiraju se kosti u srednjem uhu pa Vaša beba može dosta bolje da čuje. Pošto su nervni i mišićni sistem već vrlo dobro razvijeni, osećaj bebinog kretanja je uspostavljen.

Pošto beba nastavlja da se razvija i da raste, tako se i vaša materica sve više širi i raste pa verovatno osećate da ste manje graciozne dok se krećete. To je uobičajeno jer centar gravitacije kod trudnica u ovom razdoblju „ne radi“kao pre. pa ste tako i manje spretne.

Težina bebe: Beba je u ovoj nedelji dugačka 29 centimetara ako se meri od temena do kraja stopala, a njena težina je već oko pola kilograma. Ultrazvuk jasno pokazuje pol bebe i njene organe.

Za bebu je dobro da bude u materici što duže je to moguće i svaki dodatni dan je dragocen za razvoj. Ali, ako se desi prevremeni porođaj, u ovoj sedmici ipak postoji mala šansa da beba preživi. Statistika kaže da beba rođena između 23. i 24. nedelje imaod 10 do 70 odsto šanse da preživi, mada krajnji ishod zavisi od mnogih faktora. U ovom periodu, svaki novi dan koji beba provede duže u materici, uvećava stopu preživljavanja za oko 3 procenta. Nakon 26. nedelje, stopa preživljavanja je izmedju 80 i 90 posto.

Kilogrami i ishrana: Do ove nedelje drugog stanja ste verovatno dodali oko 5 kilograma. Važno je da znate da nema tačno odredjenog broja kilograma koji treba da dobijete, a isto tako je moguće da u okviru samo jednog dana značajno varirate sa promenama u kilaži. Ipak, važno je da se ne ugojite previše kao i to da ne držite nikakve dijete jer bi i jedno i drugo moglo škoditi detetu i Vama. Posavetujte se sa lekarom oko plana ishrane.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!