22 nedelja trudnoće

0

Ovaj period je period veće smirenosti i opuštenosti jer trudnice znaju da ulaze polako u drugu polovinu trudnoće. Faza 22. nedelje drugog stanja je idealna za komunikaciju sa bebom koju ćete ostvariti maženjem stomaka a možete joj puštati i muziku. Stomačić Vam je već okrugao, ne smeta u uobičajenim dnevnim aktivnostima a mnogi će želeti da vam dodirnu stomak.

Ishrana i razvoj bebe

Vaša beba u ovoj fazi traži veći unos omega 3 masnih kiselina. One su joj potrebne za razvoj moždanih ćelija i nervnog sistema. Svaka nervna ćelija u bebinom telu izolovana je slojem masti.

Zato se potrudite da jedete namirnice koje su dovoljno bogate omega 3 masnim kiselinama, a možete koristiti i kapsule koje ćete piti nakon konsultacija sa doktorom. Ovu fazu karakterišu sve učestaliju pokreti bebe.

Dvadeset druga nedelja trudnoće je period kada probleme može da pravi gorušica. To možete ublažiti ako jedete male obroke tokom dana. Ako stalno osećate glad, možda je bolje da najpre popijete čašu vode, jer se u velikom broju slučajeva radi se o žeđi koju Vaše telo prepoznaje kao glad.

22 nedelja trudnoce

Strije

Odvojte desetak minuta dnevno za negu kože, posebno na stomaku, butinama i zadnjici. Zbog hormona i rastezanjakože, pojavastrija je u ovom periodu uobičajena. Iako i geni i kvalitet kože čine svoje, u dogovoru sa lekarom, izaberite preparat kojim ćete probati da preventivno delujete na srebrnaste linije po koži. Na tržištu je dosta i posebnih losiona i ulja isključivo za ovu namenu.

Od drugih promena na koži, moguća je pojava akni, suve kože lica i tela… Medjutim, u većini slučajeva, u ovoj fazi imaćete poseban „trudnički sjaj“ jer Vam ten i kosa blistaju. Ovo će potrajati do kraja trudnoće kada je moguće da će ovu blistavost zameniti podočnjaci i bledilo.

U ovom periodu, velikom broju trudnica pupak postaje ispupčen, što je takodje sasvim normalna pojava, a posle trudnoće , on će se vratiti na staro.

Zaboravnost

Kada su u pitanju karakteristični simptomi za ovu fazu drugog stanja, zaobravnost je prilično normalna i česta pojava. Probajte da zapisujete obaveze, naročito ako još radite.

Kilogrami: Vaša materica je sada na oko dva santimetra nad pupkom. Do kraja trudnoće bi trebalo da budete teži za oko 12 kilograma. Ako ste bili i malo gojazni, taj broj kilograma je 10, a jako mršave žene mogu dobiti i do 16 kilograma.

Bolovi u ledjima

Ako ste jedna od brojnih trudnica koje imaju jače probleme sa bolovima u leđima, obratite se specijalisti pa ćete verovatno dobiti masti ili preporuku da vežbate uz eventualnu dopunsku terapiju.

Vodite računa o držanju, više se odmarjate i pripazite da uvek budete u udobnom položaju dok spavate. Jastučići mogu mnogo da pomognu. Napomena: Putovanje je prilično bezbedno u ovom periodu, jer još se niste mnogo ugojili, osećate se relativno dobro i prošla je opasnost od spontanog pobačaja. Jedini problem može biti loše varenje. Medjutim, morate se uvek o tome konsultovati sa lekarom posebno ako Vas muče bolovi u stomaku.

Izgled bebe

Vaša beba ima sve manje providnu kožu, a masti su u fazi deponovanja pod kožom. Bebine crte lica postaju sve uzraženije i jasnije. Nozdrve još nisu skroz formirane a razlikuju se kapci, obrve i usne. Iako su se oči razvile, još su skrivene pod kapcima. Oči bebe se otvaraju u 28. nedelji trudnoće. Sada svaka kost u bebinom telu poseduje koštanu srž koja je u stanju da proizvede crvena krvna zrnca.

Veličina bebe: Dužina bebe sada je u proseku 27.5 centimetara, a težina bebe je oko 430 grama. Na ultrazvučnom pregledu, u ovoj fazi, jasno se vide i blizanci ili trojke. Ako je položaj bebe odgovarajući, ultrazvuk bez problema utvrdjuje i pol bebe.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!