21 nedelja trudnoće

0

U 21. nedelji trudnoće, beba nastavlja da raste, pa tako i materica. Stomak još nije toliko veliki, ne smeta Vam i moguće je da se osećate kao sportista u punoj snazi. Iskoristite ovu fazu za rekreaciju, šetnju, kupovinu trudničke garderobe koja će Vam uskoro biti vrlo važna imajući uvidu da sledi period ubrzanog dobijanja na težini. Birajte prirodne materijale i komotne komade garderobe koji se mogu podešavati, pa tako nećete morati da garderobu menjate na mesec dana.

Fizička aktivnost – samo ako je trudnoća uredna

Ako je i Vaša trudnoća bez ruzika a osećate nalet energije izaberite pogodan sport za trudnice. O tome se u svakom slučaju morate posvaetovati sa lekarom. Svaka pažljivo birana fizička aktivnost učiniće Vašu trudnoću ali i porodjaj znatno lakšim.

21 nedelja trudnoce

Ne brinite ako do ove nedelje još niste osetili bebu kako se kreće u stomaku. To će se uskoro desiti. Pokreti bebe mogu isprva ličiti na kretanje mehurića. Znajte da trudnice koje su dobile malo više na kilaži teže mogu da osete pokrete bebe. Pokreti bebe se teže i kasnije osete i ako trudnica često otiče ili ako je posteljica na prednjem zidu.

Promene kod trudnice (dvadeset prva nedelja trudnoće)

Kada su u pitanju simptomi trudnoće, u ovom periodu se mogu javiti strije i promene na koži.

Koža se normalno u ovoj fazi ubrzano isteže i širi, i roze, srebrnaste i ljubičaste linije mogu postati uočljivije,uglavnom po stomaku, grudima, zadnjici i butinama. Strije se javljaju zbog hormonskih promena, ali ovde značajnu ulogu ima i genetski faktor. Ako imate kvalitetniju kožu, strije verovatno nećete ni dobiti. Najbolje je da ovaj estetski problem probate da predupredite mlekom i kremama koje ćete mazati jednom dnevno. Postoje i posebna ulja i preparati koji su namenjeni isključivo trudnicama, ali se o primeni kozmetičkih preparata uvek prvo konsultujte sa lekarom koji Vam vodi trudnoću.

Na žalost, jednom nastale strije, mogu se ublažiti, ali neće potpuno nestati.

Još jedna od pojava koja karakteriše 21. nedelju trudnoće su bolovi u ledjima. Loše držanje može uzrokovati ovakve tegobe ali se one javljaju i zbog otežavanja materice i hormonskih promena. Bol u ledjima je posebno prisutan kod gojaznijih trudnica. Zato je pravilna ishrana posebno važna – ne samo zbog stanja Vašeg tela već i zbog pravilnog razvoja ploda.

Proširene vene su česta pojava tokom ove faze pa probajte vežbe istezanja nogu, a kada sedite, držite noge podignute što će umanjiti problem oticanja. Ako se jave bolovi u stomaku, iako je u ovoj fazi rizik od spontanog pobačaja manji nego u prvom trimestru – morate se javiti lekaru.

U drugom trimestru bolovi u ledjima, grčevi i naleti tolote mogu Vam ugroziti san. Nadjite udoban položaj za spavanje i stavite jastuk između nogu.

Bebin rast i razvoj

Beba se i dalje intenzivno razvija i raste, koža, nokti, organi, centralni nervni sistem… Digestivni sistem nastavlja da sazreva, a creva počinju da se skupljaju i opuštaju. Beba stalno guta plodovu vodu a ako se desi da osetite ritmične pokrete u stomaku, znajte da je u pitanju bebino štucanje! Kod nekih beba to je svakodnevna pojava a kod drugih se retko dešava. U svakom slučaju, beba na ovaj način vežba svoj sistem organa za varenje.

Dimenzije bebe: Od ove nedelje dužina bebe se meri od vrha glave do pete i sada je u proseku oko 26, 27 centimetara, a njena težina je oko 360 grama.

Pol bebe je jasno vidljiv na ultrazvuku.

Blizanci

Ako nosite blizance, u ovoj fazi oni postaju svesni prisustva onog drugog. Ultrazvuk jasno pokazuje kako na primer pokušavaju da se uhvate ili udare.

Kilogrami i gojenje

Ove nedelje i u narednih nekoliko sedmica, gojićete se malo brže. Verovatno ćete nedeljno dobijati od 250 do 500 grama. Ipak, brzina gojenja se razlikuje od trudnice do trudnice pa se kod nekih desi i „faza ubrzanog gojenja u trudnoći” koja je običn između 5. pado do kraja 6. meseca trudnoće. Neke trudnice ovu fazu imaju tokom poslednjeg tromesečja ili samo u poslednjem mesecu.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!