20 nedelja trudnoće

0

Osnovna karakteristika ovog perioda je početak pripremnih kontrakcija koje počinjete da osećate i koje postaju sve češće. Većinom su bezbolne i na ovaj način spremaju telo za skori porodjaj. Medjutim, ako kontrakcije prate stalni bolovi u stomaku, morate se javiti lekaru!

Dvadeseta nedelja trudnoće je prilično uzbudljiva jer se na ultrazvuku mogu jasnije videti bebini organi, pol, možete joj puštati muziku jer Vas čuje ili slušati njeno srce kako kuca… Pokreti bebe su sve češći i intenzivniji pa na više načina možete komunicirati sa njom.

Ostali simptomi u 20 nedelji trudnoće su u vezi sa kožom, pa tako počinjete da primećujete daVam je koža tamnija na nekim mestima, da su mladeži i pege izraženiji i da areole oko bradavica postaju znatno tamnije nego što su bile pre trudnoće. Ovo je sve uobičajeno jer hormonske promene tokom trudnoće uzrokuju jačanje melanina pa se po licu trudnica u ovoj fazi može pojaviti i „tamna maska“. Koža oko nosa, jagodice, čelo, i koža iznad gornje usne i na bradi postaje tamnija. Ova pojava se gubi nakon trudnoće, pa je preporučljivo da se pre uzlaska napolje, zaštitite kremom sa odgovarajućim SPF faktorom.

20 nedelja trudnoce

Još jedna česta pojava u trudnoći je i abdominalni svrab, koji je takodje rezultat hormonskih promena i istezanja kože. Koristite kreme za telo koje Vam preporuči lekar, pa će to smanjiti problem. Mogući su i pojava osipa i velikih crvenih pečata. Nemojte brinuti, reč je o potpuno normalnim pojavama koje neće ugroziti ni Vas ni bebu.

Ishrana i kilogrami: Gojenje u trudnoći je relativno individualno i razlikuje se od žene do žene kao i kod trudnica koje nose jednu bebu u odnosu na one kod kojih su u pitanju blizanci – one se malo brže i više goje. Trudnice koje su mršavile za vreme prvog trimestra a usled konstantnih mučnina, verovatni će u ovoj nedelji tek dostići težinu od pre trudnoće. One druge, koje su se do sada u kontinuitetu gojile, možda će početi da sa dodavanjem kilogramastagniraju. Važno je da vodite računa o hrani koju unosite u organizam, da ne jedete hranu koja je „prazna“, odnosno koja ne sadrži vitamine i minerale i da izbegavate masne i preslane obroke.

Ultrazvuk: od ove sedmice, doktor će na pregledu ultrazvukom utvrdjivati obim glave, stomaka i dužinu bebine butne kosti što će pružiti informacije o pravilnom rastu i razvoju fetusa. Pol bebe se ultrazvukom u ovoj fazi takodje lako utvrdjuje.

Bebin razvoj i napredovanje

Beba u Vašem stomaku nastavlja sa vežbama disanja i gutanja. Stomak, creva i drugi organi u stomaku zatvoreni su ali beba nastavlja da raste većom brzinom i u ovoj nedelji glava postaje sve proporcionalnija u odnosu na ostatak tela. Bebina koža postaje slojevita i složenija.

U ovoj nedelji mlečni zubi su tek pupoljci pod desnima koji će nicati nekoliko meseci od rodjenja.

Veličina bebe: Ove nedelje beba je duga oko 16 centimetara a težina bebe je oko 300 grama.

Zastoj u rastu ploda

Stanje koje dovodi do znatno manje težine i dužine deteta pri rođenju mogu usloviti naredni faktori rizika: slično stanje u prethodnoj trudnoći, hronična hipertenzija, dijabetes, antifosfolipidni sindrom, povišen Alfa-fetoprotein, različite hronične bolesti, niska telesna težina majke pre drugog stanja, smanjenje težine tokom trudnoće, višestruka trudnoća, upotreba droge i alkohola kao i cigareta tokom trudnoće, anemija i anomalije posetljice.

Zastoj u rastu ploda se uglavnom primeti na vreme prilikom pregleda.Nakon nekoliko testova i utvrdjivanja uzroka , doktori će sprovesti potrebne metode kako bi beba nastavila nesmetano da se razvija.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!