19 nedelja trudnoće

0

U jeku ste drugog trimestra kada su klasični simptomi trudnoće poput mučnine potpuno nestali i a Vi se osećate dobro i snažno. Medjutim, mogući su problemi sa zglobovima i kičmom usled povećanja Vaše telesne mase.

Trudnica

Materica se nalazi u 19 nedelji trudnoće tik ispod pupka, svakim danom se sve više uvećava i zauzima prostor, a beba raste sve većom brzinom. Upravo zato je moguće da će devetnaesta nedelja trudnoće sa sobom doneti povremene jače bolove zbog istezanja ligamenata. Ovaj ligamentni bol se oseća kao dosadan i oštar ali i probadajući , pa se zato trudite se da ne pravite nagle pokrete. Ako osetite bolove, lezite i mirujte sve dok se ne povuku.

Tegobe i bolovi u stomaku: Medjutim, ako osećate bol koji se prostire po celom stomaku i ne prestaje, obavezno se javite lekaru.

19 nedelja trudnoce

Ne treba da Vas iznenadi ni ako od ove nedelje, povremeno osećate nestabilnost dok stojite zato što je normalno da se Vaš centar gravitacije menja. Takodje, biće Vam teže da hodate uzbrdo i nizbrdo, uz nesigurnost i bojazan daćete možda lako pasti. Zato se zbog sigurnosti, uvek pridržavajte za rukohvate i gledajte ispred sebe dok hodate. Jedan broj trudnica u ovom periodu oseća i bolove u pojasu ledja a sve kao posledica otežalog stomaka.

Preporuka je da nosite obuću sa nižom ortopedskom petom. Potpuno ravna obuća će biti neudobna isto onako kao i obuća sa visokom štiklom koja posebno neće prijati vašim leđima.

Još jedan od simptoma karakterističan za ovaj period trudnoće je i zapušen nos. Sluzokoža nosa može da otiče usled veće prokrvljenosti i dešava se zapušenost, ali je moguće i krvarenja iz nosa.

Grčevi u nogama su još jedan simptom koji počinje tokom ovog perioda i verovatno će Vas pratiti do kraja drugog stanja. Ovakvi grčevi su posledica težine materice i pritiska koji ona čini na vene. Verovatno će Vas noću buditi grčevi u stopalu, pa to predupredite unošenjem magnezijuma.

Ishrana i kilogrami: Materica je do sada odmah pod pupkom. Znajte da ćete nastaviti da stalno dobijate na težini, a uskoro počinje period najubrzanijeg povećanja Vaše telesne mase, naročito ako su u pitanju blizanci. Ipak, postoje razlike od žene do žene, pa je idealno da svoje kilograme pratite na način na koji Vas je posavetovao lekar a što će zavisiti od Vaših kilograma pre trudnoće.

Bebino napredovanje

Tokom ove sedmice, na bebinoj koži kreće da se formira ”verniks.’ To je bela sirasta materija koja, pokrivajući kožu bebe, štiti bebu od uticaja plodove vode u kojoj će se nalaziti još nekoliko meseci. Verniks će bebinu kožu očuvati i činiti mekom i gipkom sve do porodjaja.

U ovom periodu, mozak bebe formira centre za čula mirisa, ukusa, sluha, vida i dodira.

Pol bebe: Pol bebe je jasno vidljiv, što če omogućiti ultrazvuk. Ako nosite devojčicu, beba je do ovog perioda već proizvela čak šest miliona jajnih ćelija, od kojih će do porodjaja ostati oko 4 miliona. Takodje, oko ove nedelje, bebi se formira i otisak prsta bebe, koji će biti jedinstveni pečat. Pokreti bebe sve su jači i učestaliji.

Veličina bebe: Ove nedelje beba je dugačka oko 15 centimetara i teška u proseku 240 grama. Bebin rast se nastavlja velikom brzinom i do trenutka radjanja, biće teža čak 15 puta.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!