18 nedelja trudnoće

0

Osamnaesta nedelja trudnoće je period kada ste već osetili „mehuriće u stomaku“, što su zapravo pokreti bebe.

Kod nekih budućih mama, ovaj trenutak, kada osete bebu, desiće se tek za nekoliko nedelja, i to uglavnom kod onih kojima je to prva beba. U svakom slučaju, do 22.sedmice trudnoće, sigurno ćete osetiti makar male pokrete bebe. Od tada, ona će biti sve aktivnija i nemirnija.

Trudnica

18. nedelja je period kada kod mnogih trudnica počinju problemi sa spavanjem. Stomak je već porastao dovoljno da Vam bude teško da nadjete udoban položaj za uspavljivanje.

18 nedelja trudnoce

Ove nedelje simptomi trudnoće su blagi, osećate da i dalje imate dosta energije a i libito Vam je verovatno nešto veći.

Ishrana i kilogrami: Mučnine su prestale kod većine trudnica i apetit jača. Možda će Vam se jesti masna ili preslana pa i slatka hrana ali se trudite da ne preterate. Potražite savet od lekara, šta je za Vas najbolje da jedete u ovom periodu kako Vam suvišni kilogrami ne bi predstavljali problem na porodjaju. Većina žena se do ove sedmice ugoji od 3 do 6 kilograma, mada i dalje postoje varijacije pa su neke dodale manje, a neke više kilograma posebno ako su u pitanju blizanci. Materica je u ovom periodu veličine male dinje.

Rasejanost i zaboravnost su takodje normalna pojava u ovom stadijumu trudnoće. Zapisujte važne stvari i napravite raspored obaveza. Vrlo je moguće da ćete zaboravljati i sitnice i veće stvari, ali će to biti uobičajeno sve do kraja trudnoće. Ova pojava se u žargonu zove – trudnički mozak. Još jedan od simptoma trudnoće u ovoj nedelji je vrtoglavica koja se može javiti zbog nižeg pritiska ili anemije a posebno kada naglo ustajete. Vaš vaskularni sistem i telo su pod opterećenjem pa se ne zamarajte previše. Osim toga, i bol u ledjima je problem koji pogadja veliki broj trudnica u ovom periodu. Bol u ledjimase javlja zbog veće težine, pomeranja centra gravitacije i naprezanja mišića leđa. Probajte da tu bol u konsultacijama salekarom, smanjite masažom ili oblogama.

Napredak i izgled bebe

U ovom periodu, kod bebe su uši već razvijene uši i može da čuje pa zato počnite da joj tepate ili da joj puštate laganu muziku – neki preporučuju klasiku. Unutrašnjost uha se i dalje razvija sve do kraja drugog tromesečja.

Ultrazvuk: Izmedju 18. i 20. nedelje trudnoće se obavlja ultrazvučni pregled sa ciljem da se proveri koliko se pravilno beba razvija, ima li slučajno neke urodjene deformitete, a pregledavaju se i pupčana vrpca i posteljica. Pregled ultrazvukom u ovom periodu je pravo uživanje zato što je veličine bebe već tolika da se sve lepo vidi, a ima formirane sve organe pa i crte lica. Pol bebe će u ovom periodu biti moguče utvrditi, ako to do sada još niste uradili. Bebi su formirane genitalije i jasno se vidi da li je dečak ili devojčica. Ipak, postoji mogućnost da položaj bebe bude takav da još nemate priliku da saznate pol deteta još koju sedmicu.

Bebino srce je već dovoljno razvijeno a ultrazvuk može da pokaže, da li postoje bilo kakve abnormalnosti. Većina beba ih na sreću – neće imati.

Bebina pluća nastavljaju da se razvijaju, i od ove nedelje, pa do 28. nedelje trudnoće, svaka od dve bronhije će se granati na manje bronhiola.

Veličina bebe: U 18. nedelji beba je dugačka u proseku 14 centimetara i teška oko 200 grama.

Ranije je posteljica bila veća od bebe a sada to više nije pa placenta i dalje raste, ali beba će rasti brže i biti sve veća u odnosu na posteljicu.

Kontrakcije i bolovi u stomaku: Sa svakom nedeljom trudnoće rizik od spontanog pobačaja je manji, ali ako osetite jake bolove u stomaku, donjem delu ledja a posebno ako je to stanje praćeno krvarenjem, odmah se javite lekaru!

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!