17 nedelja trudnoće

0

Sedamnaesta nedelja trudnoće deo je perioda kada je važno da brinete prvenstveno o sebi, da se odmarate kad god to možete i, ako je dozvoljeno – da lagano vežbate. Zbog vaginalnog sekreta koji je u ovoj fazi vrlo obilan i jake bele boje, nosite dnevne uloške. To je sasvim normalnapojava i važno je da u njemu nema tragova krvi. Tampone zaobidjite i nikako ih ne smete koristiti u ovom periodu trudnoće.

S druge strane, bilo kakvo peckanje i svrab su signal daje posredi vaginalna infekcija ili polno prenosiva bolest, pa se zato odmah obratite lekaru u tom slučaju kako biste sproveli na vreme odgovarajuću terapiju.

Materica u ovoj fazi trudnoće se menja i dobija oblik jajeta. Rastući zauzima sve veći prostor karlice i abdomena dok creva i ostalee organe gura u stranu. Stomak je već primetno trudnički.

17 nedelja trudnoce

Ako je materica i dalje ispod pupka, stomak će se primećivati samo u donjem delu.

Tokom drugog tromesečja mogući su problemu sa otokom, upalom, bolom ili ukočenošću prstiju i zglobova a sve zbog zadržavanja tečnosti. Ovi simptomi se sami povlače brzo posle porođaja. Ako na poslu morate dugo da sedite i kucate na računaru, pravite češće pauze, kako biste se protegli a mnogo može da pomogne i fizikalna terapija ako Vam je preporuči doktor.

Položaj za spavanje

Pošto se stomak povećava normalno je da Vam je sve teže da se namestite za spavanje. Spavajte na visokom jastuku, koristite jastučiće dabiste se podupreli a izbegavajte da spavate na leđima, jer kako raste materica – veći je pritisak na velike krvne sudove pa je dobar položaj ležanje na boku sa jastukom između kolena. Potrudite se da se izmokrite pre spavanja.

A kada se probudite, moguće je da Vam se pri ustajanju zavrti u glavi. Bez panike! To je normalno, jer kardiovaskularni sistem ne reaguje dovoljnom brzinom na promene položaja.

Neke studije pokazuju da stres može da doprinese prevremenom porođaju, pa se čuvajte stresnih situacija. Prevremeni porodjaj mogu da najave bolne kontrakcije i bolovi u stomaku pa u tom slučaju potražite pomoć lekara.

Beba u 17 nedelji trudnoće

Beba sada ima puno prostora na raspolaganju po kom će se kretati i biti veoma aktivna. Povremeno ćete osetiti i bebine pokrete koji će u narednim nedeljama biti sve češći i jači.

Hrskavice bebe se u ovoj fazi pretvaraju u kosti a beba će ubrzo dobiti i slojeve masnoća. Oči bebe su konačno upravljene i napred a ako nosite dečaka, sa razvojem počinje prostata. Koža fetusa je i dalje prozirna.

Već sada beba može osećati dodire po stomaku a može dačuje i otkucaje Vašeg srca. Maženje stomaka umiruje bebu, čini da se oseća bezbedno i zaštićeno. Iako može i da čuje zvukove, beba ih neće razlikovati, mada je sigurno daće joj prijati lagana muzika. Možete joj i pevati.

Veličina bebe: Ove sedmice, Vaša beba je dugačka oko 13 centimerara a teška u proseku: 130 grama.

Pol bebe: Ultrazvuk u ovoj fazi trudnoće gotovo nepogrešivo otkriva da li nosite dečaka ili devojčicu.

Ishrana i kilogrami u 17. nedelji trudnoće

Od 16 do 20 nedelje trudnoće, uobičajeno je da se trudnica ugoji od 2,5 do 3 kilograma. U drugom tromesečju se očekuje porast telesne težine za 25 posto od ukupnog povećanja težine u tridnoći. Pošto Vas očekuje period ubrzanog dobijanja na težini, krajnje je vreme, ako već niste, da uvedete zdrave navike po pitanju ishrane. Sveže voće i povrće,dosta vode, bez mnogo kafa i gaziranih napitaka a uz dosta vlakana, može sprečiti pojavu hemoroida. Naglo gojenje može da izazove strije a preterivanje sa hranom posebno sa masnim obrocima neće prijati bebi.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!