16 nedelja trudnoće

0

Šesnaesta nedelja trudnoće je period kada počinjete da ozbiljno vodite računa o garderobi jer verovatno već imate solidni stomak jedne trudnice, naročito ako Vam nije prva trudnoća.

Izgled bebe i veličina bebe

Ako do sada niste uspeli da osetite prve pokrete bebe u stomaku, spremite se! Osećaj prvih bebinih pokreta, često se opisuje kao treperenje krila leptira u stomaku. Nekada ćete možda pomisliti da je u pitanju rad creva ili kretanje gasova.

Medjutim, ni ako ništa ne osećate, bez brige – moguće je da će se to desiti u narednih mesec dana.

Tokom 16. nedelje, mišići bebinog lica su toliko razvijeni da ona u stomaku počinje da pravi grimase, da se smeje i mršti bez obzira što još ne može da kontroliše izraze lica.

16 nedelja trudnoce

Beba drži glavu malo ravnije nego ranije a okice polako zauzimaju definitivni položaj kao i uši.

Počinje da raste i kosa, čiju boju naravno nećete znati sve do porođaja. Znajte da , čak i ako se rodi sa puno kose, bebina kosa može da menja i boju i gustinu a može i potpuno da opadne. Beba u stomaku u ovoj fazi postaje sve proporcionalnija i prvi put tokom razvoja, bebino telo je duže od glave. Pupčana vrpca je jakoo vezana za bebin stomak dajući joj vitalne hranljive materije. Kreće i intenzivan razvoj sistema bebine cirkulacije.

Impresivno je da je beba u ovom periodu veličine grejpfruta a da njeno srce pumpa 25 litara krvi dnevno!

Ukoliko je sve u redu, ultrazvuk će pokazati daje beba duga od 11 do 12 centimetara. U ovoj nedelji je teška oko 100 grama.  Ultrazvuk će takodje omogućiti lekaru da u ovoj fazi bude prilično siguran u pol bebe.

Trudnica u 16 nedelji trudnoće

Mučnina, umor, povraćanje i drugi rani simptomi trudnoće – već su prošlost, i dalje imate dosta energije a veličina stomaka dozvoljava lakoću kretanja jer još nije tako veliki. Takodje, libido vraća na svojoj jačini, što će prijatno iznenaditi Vašeg partnera.

Verovatno ćete osećati da sijate a sve zbog toga što kosa i nokti brže rastu, kosa je puna volumena a koža lepa i ružičasta usled dejstva hormona i povećanog volumena krvi. Ove promene nestaju ubrzo posle porodjaja.

Trudite se da pijete dovoljno vode i da Vaša ishrana bude bogata vlaknima kako biste sprečili zatvor i neugodne hemoroide.

Ovih nedelja Vas može mučiti začepljen nos, koji pravi probleme kod oko trećine trudnica. Ovo stanje je posledica oticanja sluznice nosa usled dejstva hormona.Dakle, ne morate biti prehladjeni da biste imali rinitis u trudnoći.

Pojačan vaginalni sekret je normalna pojava u ovoj fazi trudnoće. Ako nije promenjene boje ili mirisa, nemojte brinuti. Normalan vaginalni sekret nema mirisa ili je on vrlo blag, a boja beličasta do providna.

U ovom periodu, više ne možete kriti svoju trudnoću,stomak raste a struk se gubi.

Telesna težina: Do sada ste se ugojili od 2.5 do 4 kilograma a ovaj raspon je individualan, kao i brzina i način gojenja. Ako vas brine bilo šta u vezi saVašom težinom – obratite se lekaru.

Kontrakcije i bol u stomaku

Iako subezbolne kontrakcije uobičajene za ovaj period trudnoće, morate se odmah javiti lekaru ako su praćene bolom jer je možda u pitanju prevremeni porodjaj.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!