15 nedelja trudnoće

0

Petnaesta nedelja trudnoće je period kada ćete biti opušteni i puni snage i dalje, ali uz moguću veću učestalost nekih zdravstvenih problema. Neki od zdravstvenih problema u 15. nedelji drugog stanja su potpuno uobičajena i normalna stvar.

Infekcije mokraćnih kanala

Infekcije mokraćnih puteva su jako česte u trudnoći. Nekada su blage i nije neophodna posebna terapija, ali nekada problem ume da bude uporan i ozbiljniji. Infekcije ovog tipa se dešavaju jer su u trudnoći mišići bešike opušteni usled povećanog uticaja hormona progesterona. Materica takodje može da pritiska bešiku i tako izaziva sporije kretanje mokraće što pogoduje razvoju bakterija. Kod nekih žena je količina urina veća, pa je i to jedan od uzroka pojave infekcija.

15 nedelja trudnoce

Pojačan sekret

Jači vaginalni sekret je vrlo moguć u ovom periodu. Ako nema promenjenu boju i miris, verovatno je sve u redu i reč je o savršeno normalnoj pojavi.Da biste olakšali sebi, možete koristiti dnevne uloške. Medjutim, ako sekret ima promenjenu boju ineugodan miris, moguće je da je posredi neka infekcija na koju treba blagovremeno reagovati, pa se zato javite ginekologu.

Rinitis

Hormoni utiču i na to daVam nos bude češće zapušen a nekada je moguće i krvarenje iz nosa, doduše blago. Rinitis u trudnoći je posledica oticanja sluznice nosa.

Pad imuniteta

Pazite na svoj imuni sistem kao trudnica,zato što ste podložniji prehladama tokom drugog stanja. Ishrana bogata vitaminima iz voća i povrća je obavezna kao i suplementi koje Vam je preporučio lekar.

Bebin razvoj

Bebini krvni sudovi se u ovom periodu jasno vide pod njenom tankom kožom. Počinju i da rastu sitne dlake po celom telu, osim na tabanima, dlanovima, na polnom organu i unutrašnjih strana prstiju ruku i nogu. Te dlačice nazivamo“ lanugo“ i njihova je funkcija u zaštiti nežne bebine kože od plodove vode . „Lanugo“ polako nestaju tokom 8 meseca drugog stanja, Moguće je da neke dlačice ostanu i kada se beba rodi ali će brzo nestati. Beba ove nedelje sisa svoj palac u stomaku, a njene kosti jačaju. Pol bebe u ovom periodu ultrazvuk lakše detektuje i prepoznaje sa većom sigurnošću.

Veličina bebe: Vaša beba je dugačka oko 10 cm i teška oko 70 grama.

Pokreti bebe: Dobar deo vremena beba provodi udišući i izdišući plodovu vodu i na taj način vežba tehniku disanja, koja joj je potrebna kad se rodi. Beba takodje i dalje pliva u plodovoj vodi.

Kilogrami i Vaše telo

U ovom periodu, donji stomak trudnice je blago nadut i verovatno ste se ugojili oko 3 kg ili malo više ako su u pitanju blizanci odnosno višestruka trudnoća. Veličina stomaka se polako uvećava o, ako to još niste uradili, vreme je da obezbedite sebi adekvatnu garderobu od prirodnih materijala koja ne steže. Materica je i dalje dosta nisko – u visini kukova a lekar će od ove sedmice krenuti sa merenjem visine fundusa materice, odnosno rastojanja od njenog vrha do pubične kosti.

Bolovi u stomaku i simptomi prevremenog porodjaja

Bezbolne kontrakcije su normalna stvar u trudnoći a mnoge buduće mame ih često mešaju sa pokretima bebe. Medjutim, bolne kontrakcije i bol u stomaku nekada mogu biti simptomi prevremenog porodjaja, pa reagujte na vreme i odmah potražite lekarsku pomoć.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!