14 nedelja trudnoće

0

Ovu nedelju trudnoće karakteriše dalji priliv energije i pozitivnog elana. Četrnaesta nedelja trudnoće je nedelja kada stomak postaje veći a Vi imate sve više snage. Simptomi poput muke, gadjenja i povraćanja trebalo bi da su već nestali.

Uticaj majke na bebu

Znajte da sve što pojedete ili namažete ili pak stavite na svoje telo prolazi kroz posteljicu i može da ima uticaja na plod.

Ovo se ne odnosi samo na hranu, nego i na primer na losione, preparate, kućnu hemiju, pa zato izbegavajte takve proizvode do kraja trudnoće.

14 nedelja trudnoce

Zdrava i uravnotežena ishrana, izbegavanje alkoholnih pića i naravno cigareta su od ključnog značaja za zdravlje vašeg budućeg deteta.

Zaštititite se od toksoplazmoze. Strogo vodite računa o pranju povrća i ruku dok pripremate meso koje morate dobro termički obraditi. Ako u kući čuvate mačku, zamolite partnera ili nekog iz okruženjada umesto Vas čisti njen pesak. Ako baš morate, očistite pesak sa zaštitnim rukavicama.

Kilogrami i rekreacija

Ako ginekolog dozvoli, bilo bi dobro da upražnjavate program laganih vežbi. Ako Vam to prija a i ako ste se ranije bavili sportom, može činiti samo dobro i Vama i bebi, naravno ako trudnoća protiče kako treba. Izbegavajte naporne vežbe, već radije birajte laganu rekreaciju ili se upišite naspecijalne programe vežbi koje su namenjene isključivo trudnicama. Ovakva praksa će Vam pomoći da zadržite kondiciju a i smanjiće rizik od prekomerne gojaznosti. Ipak, budite pažljivi jer ćete usled povećanog nivoa hormona u telu, biti skloniji povredama jer Vaš organizam sada luči relaktin koji pomaže omekšavanju i produžavanju grlića materice i dela tela oko pubične kosti kako bi porođaj lakše prošao.

Do 14. nedelje, trudnica se obično ugoji oko 2 kg. Ako ste pak kilograme izgubili zbog čestog povraćanja u prvom trimestru, sada će oni početi da se vraćaju. Ako su u pitanju blizanci ili trojke, moguće je daće težina biti malo veća kao i stomak.

Ove nedelje stomak će se izdići još malo i osetićete rasterećenje donjeg stomaka.

Opstipacija i hemoroidi

Pojava zatvora je u trudnoći česta a naročito zbog veće količine gvožđa koje Vaše telo troši da bi snabdelo bebu krvlju. Hronična opstipacija nekada dovede do hemoroida ili može da ih pogorša. Važno je da pijete dovoljno vode i jedete vlaknastu hranu.

Razvoj bebe

Tokom 14. nedelje, bebin vrat se produžuje a refleksi nastavljaju da se razvijaju. Sada, vaša beba prima hranu direktno iz placente.

Veličina bebe: Ultrazvuk jasno pokazuje mnoge delove tela, koje će Vaš lekar meriti, beležiti i pratiti. Beba je sada dugačka oko 8, 9 centimetara, a teška oko 42 grama. Svakoga dana, raste sve brže.

Kontrakcije, krvarenje i bol u stomaku

Bezbolne kontrakcije su potpuno normalna pojava ali ako postanu česte mora se proveriti stanje grlića materice jer ga kontrakcije mogu skratiti ili otvoriti. Bolne kontrakcije isto tako stvrdnu matericu kao i one uobičajene, ali uz bol koji podseća na menstrualni ili onaj koji prati jak proliv. Takve kontrakcije su praćene obično naletima vrućine i ubrzanim pulsom. Sa ili bez propratnog krvarenja, takve kontrakcije mogu biti signal prevremenog porodjaja pa je neophodno odmah potražiti lekarsku pomoć.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!