13 nedelja trudnoće

0

Polako ulazite u period koji je poznat kao medeni mesec trudnoće. Simptomi u ranoj trudnoći kao što su to bili zamaranje, mučnina i učestalo mokrenje – popuštaju, pa ćete osetiti novi elan i energiju. Snaga Vam se polako vraća i pred Vam je period kada ćete moći zaista da uživate.

Fetus i trinaesta nedelja trudnoće

U 13 nedelji trudnoće, fetus je već formirao važne strukture u organizmu a organi počinju sa radom pa tako jetra već luči žuč, a pankreas insulin. Bubrezi stvaraju urin i tako oslobadjaju telo štetnih materija. Urin bebe se i dalje izbacuje u plodovu vodu. Creva bebe se nalaze u abdomen jer se stvorio neophodan prostor. Formirao se i sloj mišića stomaka.

13 nedelja trudnoce

Beba ustomaku sada ima veličinu šljive, težina je nešto manja od 30 grama a dužina od 7 do 10 cm. Glava ima polovinu ukupne dužine i to zbog razvoja mozga. Kod novorodjenčeta taj odnos je 1 prema 4. Kako bi telo sustiglo glavu u rastu, narednih meseci će se razvijati velikom brzinom.

Pregledi

Ultrazvuk jasno pokazuje da je bebina kičma povezana sa kostima glave, i da je fetus u poziciji licem prema dole. Razvijen je skelet, lobanja, kosti noge i kičmeni luk. Lekar će u ovom periodu meriti butnu kost, glavu i stomak kako bi procenio rast i razvoj bebe. Ultrazvukom će verovatno biti moguće i odrediti pol deteta, mada je to nekada onemogućeno zbog nepovoljnog položaja bebe.

Trudnica

Prve promene po pitanju linije su promene u Vašem struku koji počinje da se širi. Uvek se radije odlučite za udobniju odeću umesto tesnih farmerki i suknji…

Kod vrlo malog broja trudnica, može se javiti problem sa radom štitaste žlezde. Rano otkrivanje poremećaja može sprečiti ozbiljne posledice po bebu. Vodite računa a posebno ako u porodici postoje slični slučajevi. Redovno se kontrolišite i pratite uputstva lekara.

Krvarenje i bol u stomaku – da li je rizik od spontanog pobačaja prošao?

Najkritičniji period trudnoće je za vama kao i krvarenje ili bol u stomaku i ledjima koji mogu biti nagoveštaj pobačaja. Rizik od pobačaja je drastično smanjen. Medjutim, neke žene će i u narednom periodu morati da budu obazrive zbog eventualnih problema sa skraćivanjem grlića materice.

Reč je o pojavi kada je grlić skraćen pa zato ne može da ostane zatvoren do kraja trudnoće. Ako se problem ne tretira pravovremeno, može se desiti prevremeni porođaj. Skraćeni grlić materice se vidi putem ultrazvučne analize ali i putem klasičnog ginekološkog pregleda.

Grudi

Grudi se tokom trudnoće menjaju iz nedelje u nedelju. Areole postaju tamnije a vene na grudima su vidljivije. Mogu se pojaviti ispupčenja oko areola odnosno žlezde koje rastu i razvijaju se tokom drugog stanja.

Ishrana

Apetit Vam se u ovoj fazi polako vraća nakon, za neke, iscrpljujućeg perioda mučnina i povraćanja. Uživajte u omiljenim obrocima ali ne preterujte sa masnim i začinjenim jelima.

Stomak

Materica nastavlja sa rastom ali se može desiti da osetite bol i neprijatnost u stomaku, što je relativno normalno jer se ligamenti oko materice protežu, posebno u prvoj trudnoći.

Ovu bol ćete osećati i u narednim nedeljama.

Libido

Mnogim ženama se libido vraća upravo u 13. nedelji trudnoće. Drugo tromesečje je period jake i intenzivne prokrvljenosti tela kod trudnicapa je zato želja za seksom velika dok su orgazmi posebno intenzivni.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!