12 nedelja trudnoće

0

Dvanaesta nedelja trudnoće sa sobom nosi razvoj refleksa bebe. U ovom periodu, bebine šake počinju da se skupljaju i šire, a prstići na nogama kreću da se savijaju, dok bebina ustašca prave pokrete za sisanje. Beba se meškolji ako prstom blago pritiskate stomak. Lice bebe u 12 nedelji je definitivno sa ljudskim likom jer su oči na prednjem delu glave, a na svom mestu su i uši. Nervne ćelije se razmnožavaju velikom brzinom.

Već su rastavljeni i prsti na rukama i nogama a noktići i kosa neprestano rastu. Beba pije po malo plodove vode i od nje nastaje mokraća, koja kasnije opet biva vraćena u amnionsku tečnost.

Nepotrebni sastojci se putem placente prenose do krvnih sudova majke a odatle bivaju dalje izbacivani.

Veličina bebe: Vaša beba  je u ovoj sedmici duga malo više od 6, 5 centimetara a njena težina u proseku je 14 grama.

Mišići u zidu creva kod bebe počinju da imaju peritaltičke pokrete za varenje a hipofiza kreće da stvara hormone.

12 nedelja trudnoce

Pol bebe sa velikom tačnošću može se utvrditi najranije od 12 do 14 nedelje, pa možete probati da s tim ciljem odete na ultrazvuk, ali je ipak moguće da to još uvek nije izvodljivo, na primer, zbog nepovoljnog bebinog položaja. U svakom slučaju, imate pravo da se ispoštuje Vaša želja da ne saznate pol sve do porodjaja.

Trudnica

Materica buduće mame je sada veličine oko 10 cm. Tokom 12 nedelje, možda će Vam se pojačati gorušica. Ona se javlja zato što posteljica koja proizvodi hormon progesteron sada radi punom parom, opuštajući nerve koji su smešteni među jednjakom i želucem. Neprijatno peckanje možete da osetite dok ležite kada se kiselina iz želuca vraća gore. Kod nekih trudnica će se ovi simptomi javiti tek kasnije a problemi sa kiselinom mogu da variraju od sasvim blage forme pa do dosta intenzivnih.

Pošto se završava prvi trimestar polako nestaju mučnina i umor i moći ćete da uživate u trudnoći. Takodje, uovoj fazi, materica više ne pritiska bešiku pa ćete i prorediti odlaske u toalet.

U ovoj nedelji trudnoće, moguća je pojava češćih vrtoglavica i glavobolja zato što je protok krvi znatno je povećan. Rizik da se desi spontani pobačaj je sada manji, jer prolazi prvi trimestar. Ipak, ako se jave bolovi u stomaku, u donjen delu ledja i ako ih prati krvarenje, morate se javiti lekaru.

Bolovi u ledjima medjutim, mogu biti posledica toga što stomak raste prema napred, pa Vi počinjete da krivite leđa prema nazad kako biste to kompenzovali. To opterećuje kičmu pa zato probajte da se držite pravo, da nosite udobnu obuću sa nižom štiklom… Ne saginjite se i birajte stolice koje imaju naslon. Možete se po potrebi i podupirati jastukom.

Ako ste imali ciste žutog tela, one će u ovoj fazi verovatno početi da se smanjuju. Moguće je da i dalje osećate težinu u dojkama a nekada grudi sporadično luče kolostrum – prethodnicu mleka.

Garderoba: Iako se niste još ugojili, Vaš struk postaje popunjeniji i primetićete daVam više prija opuštenija i komotnija garderoba. Spremite se za trudnički šoping i nabavite širu garderobu od prirodnih materijala koji ne stežu.

Putovanja: Ulazite u srednji period Vaše trudnoće. Prvi je bio obeležen mučninama, a u trećem Vas čeka tromost usled veće telesne težine , pa zato iskoristite ovu fazu na najbolji način i putujte, ako to želite.

Ishrana

Pošto se u ovom periodu mogu javiti grčevi u nogama, osim istezanja, pokušajte da to predupredite ishranom. Unosite dovoljno kalijuma: Jedan paradajz ili jedna banana dnevno će biti dovoljni.

Analize

Između 11. i 13. nedelje, lekar će uraditi ultrazvučni pregled kako bi se videli svi delovi bebinog tela.

Trudnice starije od 35 godina, biće upućene na dodatne analize kao što su biohemijski skrining, amniocenteza i analize slobodnih beta HCG i PAPP-A.

Abortus: Kiretaža se u našoj zemlji, u skladu sa zakonom, obavlja do navršenih deset nedelja trudnoće. Po isteku tog perioda, odluka o eventualnom prekidu trudnoće, je na konzilijumu lekara.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!