11 nedelja trudnoće

0

U jedanaestoj nedelji bi trebalo da se otarasite neprijatnosti kao što su mučnina i povraćanje, ali je moguće da će vam i dalje smetati pojedini mirisi. Ako su u pitanju blizanci ili trojke, simptomi trudnoće duže traju i jači su.

Verovatno ćete primetiti da Vam kosa i nokti brže rastu, da su čvršći i kvalitetniji. Ovo prolepšavanje ume da traje sve do 40 dana posle porođaja.Kosa tokom drugog i trećeg tromesečja postaje posebno bujna.

Napredak bebe

Veličina bebe: Beba je u 11 nedelji dugačka oko 50 mm a teži tek 10 grama.

11 nedelja trudnoce

Jedanaesta nedelja trudnoće je nedelja kada se polako se završava razvoj osnovnuh bebinih organa. Predstoji Vam period u kojem beba nije više tako osetljiva. Ona sada ulazi u fazu brzih promena a za svega nekoliko nedelja njena dužina će biti duplo veća!

Mada se formiraju jajnici i testisi kao i spoljni polni organi, čak i vrlo dobar ultrazvuk će teško utvrditi sa sigurnošću – nosite li dečaka ili devojčicu.

Bebina glava je i dalje velika u odnosu na telo – čini skoro polovinu tela. Kapci na očima su zatvoreni, a tokom ove ili naredne sedice počeće da cirkuliše krv između bebe i materice i posteljica će krenuti da vrši funkciju ishrane preko majčine krvi. Beba sada može da otvara i zatvora pesnice, da pluta i pravi kolutove u stomaku, dok se naziru i pupoljci u ustima od kojih će kasnije nastati zubi.

Pregledi kod ginekologa

U periodu, između 11. i 13. nedelje, potrebno je da se uradi ultrazvučni pregled gde ćete moći da vidite bebine delove tela ali one koji su vidljivi.

Zahvaljući merenju debljine vrata bebe, zajedno sa podacima o Vašim godinama starosti i sa rezultatima biohemijskog skrininga, a to su analize slobodnih beta HCG i PAPP-A, dobiće se informacija o mogućem riziku od problema sa hromozomima.

Proverite sa lekarom da li treba da nastavite sa uzimanjem folne kiseline. Ako se slučajno javi obilno krvarenje koje traje par dana uz bol u stomaku i bol u donjem delu ledja, morate se odmah javiti lekaru.

Kilogrami i ishrana

Povećanje telesne težine tokom prvog tromesečja je kod svake trudnice drugačiji. Dok se neke od njih brzo goje, drugima je teško da dobiju koji kilogram. Ovde nema pravila i sva ova stanja su normalna i nisu opasna po zdravlje ali uz zdrav način ishrane, bez preskakanja obroka.

Ako se uzdržavate od hrane, možete naštetiti bebi ali i Vašem organizmu bez obzira na to što se kritični period trudnoće završio. Ako jedete zdravo i izbegavate prekomerne nezdrave i obilne obroke – nemojte brinuti šta će vaga pokazati. Statistika kaže da prosečna trudnica u prvom trimestru svakih mesec dana dobije od pola kilograma do jedan 1 kilogram. 

Veliki broj žena u trudnoći muku muči sa proširenim venama. Ako ste taj problem imali i ranije, moguće je da će se tokom drugog stanja on produbiti. Isto tako, zbog manje učestalih stolica u trudnoći, postoji povećan rizik od pojave hemoroida. Posavetujte sa se lekarom kako da ih se rešite i kako da se borite sa problemom cirkulacije.

Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!